PORTRET/ Elena Raţă - Predă lecţii de înot studenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Raţă
Elena Raţă

Antrenoarea a fost dublă campioană balcanică la atletism în 1994. După terminarea facultăţii, ea a ajuns profesoară de nataţie la Universitatea suceveană „Ştefan cel Mare“.

Atleta a devenit antrenoare la Clubul Sportiv (CSU) al Universităţii „Ştefan cel Mare“ Suceava (USV) în anul 2008. Băcăuancei i-a plăcut sportul de performanţă din copilărie. Ea a practicat mai întâi atletismul, din clasa a V-a, la şcoala generală. În anul 1994 a devenit dublă campioană balcanică, după ce a participat la competiţia de atletism din Grecia. „Acolo am luat medalia de aur la proba 400 de metri plat şi mi-a fost acordată distincţia «Maestru al sportului» la atletism“, ne-a declarat Elena Raţă.


Predă şi aquagym
În acelaşi an a avut şi prima participare la Cupa Europei, sub îndrumarea celebrei sportive de atletism, Doina Melinte. Facultatea de Sport a făcut-o la universitatea suceveană, după care a continuat cu studiile de master în Iaşi şi şi-a susţinut teza de doctorat în Republica Moldova. În prezent, fosta campioană susţine ore de nataţie pentru grupele de vârstă, de la cinci ani până la vârsta a treia.


„Pentru cei sub cinci ani avem un program special, în care părintele intră în bazin alături de copil, pentru care îşi asumă răspunderea“,
a precizat profesoara. Pe lângă orele de înot, antrenoarea mai are grijă de sucevencele care vor să-şi modeleze corpul prin aquagym. „La şedinţele de gimnastică acvatică, femeile beneficiază de exerciţii pentru modelarea corpului şi slăbit prin efortul depus la bazin“, a mai spus aceasta.

De aproape doi ani Elena Raţă a devenit profesorul de nataţie al studenţilor de la Facultatea de Sport din cadrul universităţii sucevene. „La început făceam orele practice la Şcoala Generală numărul 3, unde era singurul bazin din oraş. Acum, datorită rectorului Adrian Graur, avem cel mai performant Complex de Nataţie şi Kinetoterapie dn zona Moldovei, unde studenţii au la dispoziţie condiţii de lux pentru a practica acest sport“, a precizat profesoara.

Pepinieră de campioni
Pentru viitor, ea este hotărâtă să scoată campioni din copiii suceveni îndrăgostiţi de înot. „Nataţia nu este încă afiliată la CSU pentru că suntem abia la grupele de iniţiere. Pentru a face performanţă trebuie să ne creştem copiii veniţi să înveţe să înoate“, a declarat Elena Raţă.

Ca antrenoare de atletism la CSU, ea a reuşit deja să aducă şi medalii în palmaresul universităţii prin studenţii care au participat la diferite competiţii naţionale. „Începând din 2001, în fiecare an am reuşit să obţinem medalii la competiţiile naţionale universitare“, a precizat antrenoarea. Lucrează zilnic câte 14 ore la bazin alături de studenţi şi îşi doreşte să atragă şi cadrele didactice în acest sport. „Lucrez intens cu echipa de înot, dar sper că vom atrage şi mai mulţi studenţi, dar şi profesori către mişcare“, a spus în final Elena Raţă.

Profil
Născută. 17 august 1972, Bacău.
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport la Univesitatea „Vasile Alecsandri“, Bacău.
Familie. Căsătorită, are trei copii.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt cei mai buni studenţi pregătiţi de dumneavoastră?
Din anul 2001 particip ca antrenoare cu lotul de atletism al universităţii la competiţii naţionale. Dintre toţi sportivii pe care i-am pregătit, Anca Bălăucă şi Vasile Gheorghe au avut cele mai bune rezultate la competiţii. 
Care a fost cel mai important premiu primit?
De departe, cea mai importantă medalie din cariera mea de sportiv de performanţă a fost cea din Grecia, când am devenit campioană balcanică la proba de 400 de metri plat la atletism, în 1994. În acelaşi an am participat şi la Campionatul European.

Ce-i place
„În timpul liber mă ocup tot de activitatea didactică. Vreau să-mi completez dosarul pentru ocuparea postului de conferenţiar, care deocamdată este blocat de Minister“.

Ce nu-i place
Fiind sportivă de performanţă şi antrenoare, Elena Raţă este împotriva viciilor. „Nu-mi place tutunul şi nici alcoolul pentru că nu se împacă bine cu sportul“, a precizat profesoara.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite