PORTRET/ Constantin Pascal - A încântat întreaga lume cu naiul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul provine dintr-o familie de muzicanţi, cu bunicul dascăl la biserică, un frate care cântă tot la nai şi un văr, rector la Universitatea de Arte din Iaşi.

Constantin Pascal este singurul instrumentist din cadrul Ansamblului „Ciprian Porumbescu“ Suceava care cântă  la nai. Pasionat de mic copil de muzică, artistul a străbătut lumea în lung şi-n lat prin turneele pe care le-a avut.


„Pasiunea pentru muzică o am de la bunicul meu, care a fost dascăl la biserica din sat. Apoi, fratele meu cântă la nai la «Plaiurile Bistriţei» în Bacău, iar un văr de-al meu, Viorel Munteanu, este rectorul Universităţii de Arte George Enescu» din Iaşi“, povesteşte Constantin Pascal.

A urmat Liceul Industrial Nr. 2 din Suceava şi în acelaşi timp s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, pe care a absolvit-o la 18 ani, în 1981. „Primul meu contact cu naiul a fost în 1977, când l-am cunoscut pe nea Silvestru, aşa cum îi spuneam noi, şi am început să pun suflet în tot ceea ce făceam. Tot atunci mi-am dat seama că sunt făcut pentru aşa ceva“, explică muzicantul. Până în 1981 a participat în fiecare an la Festivalul Naţional «Cântarea României», unde a obţinut de fiecare dată locul I. După liceu a făcut un an şi patru luni stagiul militar la Casa Armatei din Bistriţa Năsăud.

A ajuns în Japonia
După armată, el a început să colaboreze cu Ansamblul Folcloric „Cununa de pe Someş“ din Bistriţa, cu care a avut spectacole naţionale şi internaţionale. „Am colindat toată Europa prin turneele pe care le-am avut. Franţa, Olanda, Portugalia, Austria sunt doar câteva din ţările prin care am fost“, precizează artistul.


Din 1996, Constantin Pascal face parte din Ansamblul „Ciprian Porumbescu“, iar turneele organizate l-au adus în Japonia, unde a stat două săptămâni. „Japonezii sunt oameni foarte calmi şi ospitalieri. Le-a plăcut foarte mult spectacolul pe care l-am realizat, iar pentru noi a fost un vis împlinit“, a spus el. Dacă ar fi să-şi aleagă din nou drumul în viaţă, ar face acelaşi lucru.

Fiii lui preferă fotbalul
Are doi băieţi de care este foarte mândru, cu toate că niciunul nu l-a urmat în carieră şi au preferat fotbalul. Cătălin, băiatul cel mare, în vârstă de 24 de ani, este portar la Rapid Suceava, iar cel mic, Andrei, are 20 de ani şi este elev la Liceul cu Program Sportiv Suceava.


De când a avut primul contact cu naiul, în 1977,  nu l-a mai lăsat din mână. Constantin Pascal cântă şi exersează zilnic pentru a fi mereu în formă. „Să cânţi la nai este mult mai dificil faţă de celelalte instrumente de suflat, cum este saxofonul sau trompeta. La nai tot aerul iese afară, iar cantitatea de aer este mult mai mare. Trebuie să prinzi jumătatea tubului şi asta se învaţă prin foarte mult studiu“, spune artistul.


În oglindă a exersat mult timp pentru a-şi acomoda buza cu tubul, chiar şi acum exersează melodiile mai grele. „În fiecare zi trebuie să exersezi pentru că dacă laşi naiul o zi, el te lasă o săptămână“, explică Constantin Pascal.

Profil
Născut. 6 martie 1963,
comuna Udeşti.
Studii. Şcoala Populară de Artă, clasa profesorului
Silvestru Lungoci.
Familie. Este căsătorit, are doi băieţi.

Întrebări şi răspunsuri
Nu v-a tentat ideea să vă stabiliţi în altă ţară?
Nu, niciodată. Acasă e cel mai bine, aici unde m-am născut şi unde îmi sunt toţi cei dragi. Dacă plec într-un turneu o săptămână, două sau o lună, abia aştept să ajung acasă.
Care a fost primul turneu în străinătate?
Am ieşit prima dată din ţară în 1982, când am avut un turneu de o lună de zile în Franţa. Au urmat apoi foarte multe multe spectacole, în toată lumea. Am ajuns chiar şi în Suedia, alături de colegii mei Costel Burcea, Adrian Semeniuc, Sofia Vicoveanca şi mulţi alţii.

Ce-i place
Îi place foarte mult atunci când are timp liber. Când nu este plecat în turnee adoră să petreacă vremea alături de familie. Îi mai place să călătorească, să viziteze muzee şi să citească.

Ce nu-i place
Nu îi plac bârfele. „Mai ales acelea legate de muzicanţi, de muzică. Urăsc bârfele din lumea noastră şi din păcate ne întâlnim foarte des cu astfel de vorbe goale“, a spus artistul. Ocoleşte oamenii răi, invidioşi şi predispuşi la a critica tot ce văd. Nu-i place că nu stă cât ar vrea cu familia.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite