PORTRET/ Cătălin Alecsa - Motociclistul care dă lecţii de conducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Alecsa
Cătălin Alecsa

A făcut Facultatea de Psihologie, însă a preferat să predea la o şcoală de şoferi din municipiu. În timpul liber, colecţionează cartele telefonice.

Pasiunea pentru motoare o are din copilărie. În 1986, a devenit vicecampion la karting pe judeţ. Cătălin Alecsa regretă că  acest sport nu are piste special amenajate şi că nu este mediatizat aşa cum ar trebui. De şase ani este instructor la o şcoală de şoferi din oraş.

Nu suportă vitezomanii
„Am toate categoriile, A, B, C, D şi E şi, de când sunt instructor, nu am primit nicio reclamaţie. Lumea este mulţumită de felul în care predau, cu toate că mulţi vor să ia carnetul fără să treacă o oră pe la sală. Legislaţia rutieră este foarte importantă, de aceea fac toate cele 24 de ore din programă“, povesteşte Cătălin.


Cel mai bine se simte însă atunci când este la volan. Cele 30 de ore de conducere cu fiecare elev sunt o relaxare pentru el. „Lucrez de dimineaţă până seara, de luni până luni. Mereu trebuie să fie uşa deschisă deoarece, dacă omul vine o dată şi o găseşte închisă, nu mai vine a doua oară“, adaugă bărbatul. Concurenţa în Suceava a crescut pentru că tot mai multe şcoli s-au deschis în ultimul timp, iar clientela s-a împărţit.


Cu toate acestea, Cătălin Alecsa este convins că nu mulţi ştiu să predea ca el. „La nivelul oraşului sunt patru sau cinci instructori care profesează cu atestat. Mie îmi place meseria aceasta pentru că este frumoasă“, completează suceveanul. „În tinereţe mi-a plăcut viteza, însă după ce m-am maturizat mi-am dat seama că, dacă azi conduci cu 40 de kilometri la oră, mâine cu 60 şi tot aşa, nu ajungi nicăieri. Am văzut prea multe accidente şi nu-mi mai vine să conduc cu viteză, mai ales că accidentele cu mopede sunt mai periculoase decât cele cu maşina“, mărturiseşte instructorul auto.

Aşteaptă casca criogenetică
Are patru motociclete şi nu s-ar despărţi de niciuna dintre ele. A auzit de la televizor că s-a inventat casca criogenetică, despre care se spune că în timpul impactului îţi îngheaţă creierul, ca să-l conserve. Acum este la stadiul de stereotip şi nu ştie dacă să aibă sau nu încredere în această tehnologie. O altă pasiune de-a lui, de care ştiu toţi prietenii apropiaţi, sunt cartelele telefonice. Are peste 1.000 de bucăţi aduse de prin toată lumea.

S-a apucat de colecţionat cartele în armată
„Când mă întreabă amicii mei ce să-mi aducă le spun de cartele. Am început să colecţionez în armată când îmi făceam «haş». Adică număram zilele care au trecut şi cele care mai sunt cu ajutorul cartelelor. Când am ajuns acasă, mama a văzut că am vicii , ci că m-am apucat de colecţionat şi îmi aducea şi ea de la spital, unde lucra“, îşi aminteşte Cătălin Alecsa.
Acum nu poate trece pe lângă o cabină de telefon public fără să arunce o privire, să vadă dacă nu a lăsat cineva o nouă piesă de colecţie.

Profil
Născut. 17 iunie
1977, Suceava.
Studii. A absolvit Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Bucureşti.
Familie. Este căsătorit,
o fetiţă de o lună.

Întrebări şi răspunsuri
Cât costă un echipament pentru mopedişti?
Unul bun, adus din afară, ajunge şi la 1.000 de euro, însă pentru amatori se găsesc şi la 500 de euro. Îţi trebuie salopetă specială şi cască de protecţie, dar şi încălţări. Al meu a fost făcut la comandă de cineva după cum am vrut eu, însă cine doreşte să-şi cumpere din magazin unul nou trebuie să aibă bani. Se pot da comenzi şi pe internet.
Vin la cursuri şi oameni care trec de 50 de ani?
Mulţi după această vârstă nu se mai apucă să înveţe aşa ceva, stau liniştiţi acasă. Am însă tineri care la 16 ani vin să înveţe la categoria A1. Vor să ştie tot din prima sau au impresia că ştiu şi se avântă în trafic. Este periculos.

Ce-i place
Să meargă la munte, voleiul şi să colecţioneze lucruri. Are în birou un dulap în care adună aparate foto şi telefoane mobile, cel mai vechi fiind un aparat foto Alpha din 1940. Îi mai plac peştii. Are un acvariu plin cu gupi, xifi şi melci de mare.

Ce nu-i place
Nu-i place borşul cu zarzavat şi nici să lucreze în învăţământ. Salariile sunt prea mici şi nu ar putea să o ia de la zero. De asemenea, chiar dacă motoarele sunt pasiunea lui, nu-i place viteza. Preferă un drum mai lung, dar sigur.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite