PORTRET/ Vlad Horecica - A pictat puşcăria în graffiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Horecica
Vlad Horecica

Este pasionat de desenele pe ziduri de mic, iar de la 15 ani este abonat la concursuri. Deja a obţinut un impresionant loc III la etapa naţională de graffiti.

Vlad este elev în clasa a XI-a, are pasiunile vârstei, însă întrece mulţi tineri la capitolul imaginaţie. Talentul său se vede cel mai bine în arta graffiti pe care o practică de doi ani. Spray-urile speciale sunt prietenii lui cei mai buni, iar împreună au reuşit în scurt timp să realizeze numeroase lucrări. Idolul lui este Pose, un „pictor“ în graffiti care imită perfect fotografii.

„Aşa vreau să ajung şi eu să desenez. Graffiti înseamnă de fapt pictură cu spray-ul după poze reale“, precizează tânărul. Împreună cu echipa lui din Suceava a obţinut locul III la Concursul Naţional de graffiti de la Sfântu Gheorghe. De asemenea, a mai participat şi la alte concursuri în Iaşi, Bacău, Fălticeni şi Botoşani,  iar la concursul din cadrul Festivalului Satiric Bucovina a luat locul I. Cea mai interesantă experienţă a fost în toamnă, când a pictat la Penitenciarul din Botoşani împreună cu deţinuţii. „Acolo am lucrat şase oameni ca să terminăm lucrarea, dintre care doi au fost deţinuţi. Aveau talent, iar unul dintre ei pictează icoane şi m-a invitat recent la o expoziţie de-a lui“, povesteşte Vlad.

Deţinuţii au luat lecţii din arta graffiti
La Botoşani el a pictat pereţii interiori ai curţii închisorii cu figuri de cântăreţi celebri şi i-a învăţat pe deţinuţi să se iscălească în „graffiti“. „Le-am arătat cum să-şi scrie numele, cum să combine culorile şi au fost foarte încântaţi“, îşi aminteşte liceanul. Pentru întreaga lucrare a avut nevoie de 30 de tuburi de spray. Acum se pregăteşte să coloreze patinoarul.


„Cum dă căldura, avem comandă să decorăm patinoarul de pe strada Universităţii. O să pictăm teme din sport, cu scene din hockey, patinaj şi box. Avem noroc că suntem sponsorizaţi cu spray-urile de o firmă şi nu dăm bani din buzunar. Un tub costă 18 lei, iar pentru un desen e nevoie de minim şase tuburi“, a adăugat Vlad.

Modul de lucru cere imaginaţie
Înainte de a începe o lucrare, Vlad face o schiţă pe hârtie cu tema şi modelul pe care vrea să-l picteze. Urmează încadrarea pe zid, iar apoi alege culorile cele mai potrivite pentru a surprinde mesajul. „Acum lucrăm la un proiect nou, trebuie să facem o schiţă enormă pentru exteriorul Clubului Sportiv Nord Arena din Suceava. Tot acolo ne-au invitat să le decorăm unul dintre birouri cu Pink Floyd, feţele artiştilor şi numele lor“, menţionează tânărul  grafician.  Singurul lui regret este că nu are suficient spaţiu pentru a-şi exprima talentul. Nu are voie să picteze pe blocuri ori pe clădirile din oraş, ci doar în locuri autorizate, care sunt puţine. Visul său este să aibă în Suceava un loc special amenajat de Primărie în care să se poată practica această artă şi să fie organizate expoziţii tematice.

Profil
Născut. 18 aprilie,
1992, Suceava.
Studii. Elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Suceava.
Familie. Are o soră mai mare cu cinci ani.

Întrebări şi răspunsuri
Cum ai descoperit pasiunea pentru arta grafitti?
Îmi plăcea să desenez. Sora mea mai mare este designer vestimentar şi cred că de la ea am prins drag de acest domeniu. Vreau să dau la Facultatea de Arhitectură, în Iaşi sau Bucureşti, dacă nu, la Graphic Design. Vreau să mă specializez şi să ajung să fac lucrări cât mai realistice şi mai bune.
Lucrezi singur sau în echipă?
În echipă. Cu prietenul meu cel mai bun, Venom, care este la facultate în primul an, am mers la toate concursurile din ţară. Am fost şi la diferite întruniri sau  meeting-uri cu alţi pasionaţi de graffiti în Iaşi.

Ce-i place
Îi plac comediile şi călătoriile prin ţară. A plecat adesea cu prietenii în excursii fără să ştie exact destinaţia. Îi mai place să se joace cu yoyo şi cubul rubic.

Ce nu-i place
Detestă telenovelele şi nu suportă profesorii nedrepţi, care fac discriminări şi nu pun note pe merit. De asemenea, nu suportă să audă de criză peste tot în jurul lui.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite