PORTRET/Paul Anastasiu - Pictorul oficial al Armatei Franceze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Anastasiu
Paul Anastasiu

Suceveanul a fugit din ţară în comunism şi s-a înscris în Legiunea Străină, pe care a servit-o timp de 16 ani, cu singurul gând de se împlini artistic.

Pictorul de talie internaţională a moştenit pasiunea pentru arte de la tatăl său, fost pilot de vânătoare, care a abandonat armata în urma unei intervenţii chirurgicale. Paul Atanasiu a urmat şcoala normală la Suceava, perioadă în care a început să sculpteze în marmură. 


După ce a absolvit liceul cu profil pedagogic a lucrat timp de un an în oraşul natal. Apoi a hotărât să-şi continue cariera într-o ţară în care arta să nu fie condiţionată, aşa că într-o perioadă de restrişte încearcă imposibilul şi fuge din ţară. Singura soluţie care i-ar fi permis intrarea în Franţa ar fi fost intrarea în Legiunea Străină.

Trimis tocmai în Africa pentru prima misiune
Suceveanul face si acest ultim pas spre îndeplinirea visului de a deveni artist şi semnează contractul care l-a transformat în legionar vreme de 16 ani. Prima misiune, după perioada de instrucţie, a fost în Africa. A avut peripeţii şi aventuri la un pas de moarte în ţări precum Somalia, Republica Centrafricană, fosta Iugoslavia, Erythreea-Etiopia şi Insulele Mayotte.


„Au fost multe momente cruciale în timpul misiunilor din Legiune. Aventurile din Somalia au lăsat o amprentă adâncă în conştiinţa mea“,
susţine pictorul. În 2006 renunţă la viaţa militară, după ce în prealabil obţine titlul onorific de Pictor Oficial al Armatei Franceze, o situaţie excepţională, fiind pentru prima dată când un astfel de statut onorific este atribuit unui militar activ.


Ulterior, s-a dedicat în totalitate carierei artistice. Lucrările sale sunt realizate în culori pe bază de ulei pe pânză. Temele predominante ale operelor de artă sunt legate de viaţa militară. „Am început prin picturi murale, pe ruinele din Somalia“, explică suceveanul. Prima expoziţie a avut-o în 2000 la Paris, la Salonul Societăţii Artiştilor Francezi, unde a fost premiat de Institutul Franţei şi medaliat de salon.
În 2005 a câştigat premiul I la Salonul de Pictură al Armatei Franceze. Un an mai târziu a fost distins cu marele premiu al oraşului Castelnaudary pentru pictură. În 2008 a fost premiat la Cannes cu Placa de Aur, pentru premiul II.

Zeci de expoziţii pe tot Mapamondul
O altă distincţie, poate cea mai importantă din viaţa sa de artist, a fost Medalia de Aur primită la Salonul Internaţional al Lumii Culturale şi Artistice, la Cannes, în 2005. A avut zeci de expoziţii pe întreg Mapamondul. „Datorită pasiunii mele, am reuşit să vizitez locuri istorice din toată lumea. Îmi place foarte mult să călătoresc şi să aflu totul despre civilizaţie“, spune artistul. A avut expoziţii în Japonia, China, Canada, dar mai ales în Franţa, la Paris. Trei muzee din ţara sa adoptivă au achiziţionat şi expus lucrările sale.

Profil

Născut. 21 iulie 1971, Suceava.
Studii. Liceul Pedagogic „Emil Bodnăraş“ Suceava.
Familie. Căsătorit,
are trei copii.

Întrebări şi răspunsuri

Cum v-au marcat anii din Legiunea Străină?
A fost un moment destul de tensionat în Djibouti, capitala unui stat Cornul Africii, unde am stat într-un sejur de doi ani. Mă aflam împreună cu mai mulţi colegi într-un camion care a sărit în aer după ce a trecut peste o mină. Câţiva colegi au plătit tribut cu viaţa în această încercare. Eu am avut mai mult noroc. 
Ce satisfacţii v-a adus cariera de pictor?
Este o onoare pentru mine să fiu desemnat Pictorul Oficial al Armatei Franceze, un titlu obţinut în premieră pentru un militar activ. Cu ajutorul picturii am devenit membru al unor societăţi artistice şi culturale care îmi aduc satisfacţie spirituală.

ce-i place
„Îmi doresc să cunosc istoria lumii şi de aceea îmi place să vizitez muzeele. În timpul liber ascult muzică şi călătoresc pentru a vedea locuri istorice“, spune pictorul.

ce nu-i place
„Nu-mi place ipocrizia. Oamenii care nu se ţin de cuvânt şi sunt mincinoşi nu-şi pot câştiga respectul“, crede suceveanul Paul Anastasiu.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite