Suceava: PORTRET / Cristi Nisteriuc îşi trăieşte viaţa la înălţime
0S-a apucat de paraşutism din adolescenţă. Acum are 1.500 de salturi la activ, iar de doi ani este şi pilot de avioane uşoare.
Cristi a fost atras din copilărie de sportul de performanţă. A practicat volei, atletism şi în final s-a oprit la paraşutism. „De mic am avut înclinaţii spre lucrurile extreme, iar paraşutismul m-a atras cel mai mult, cu toate că am practicat o perioadă şi planorismul. Cu fiecare salt efectuat, senzaţia de extrem şi de adrenalină este împinsă la maximum“, a spus Cristi. Sportivul a fost o fire destul de rebelă, iar părinţii nu au fost de acord de la început cu hobby-ul său. Cu toate acestea, s-a înscris la Aeroclubul „Şoimii Bucovinei“, acum Clubul General „Grigore Baştan“.
Primul salt, la 14 ani
Reuşind să se înscrie în aeroclub, a început antrenamentele de pregătire fizică şi teoretică, iar la doar 14 ani a făcut primul salt cu paraşuta, la Aeroclubul din Iaşi. „În avion am cerut să fiu pus între fete pentru a-mi învinge frica de a sări pentru că ştiam că, dacă nu fac pasul atunci, totul se termina acolo“, a relatat amuzat Cristi. La 15 ani a intrat în lotul naţional de juniori, iar de acolo a participat la concursuri împreună cu echipa judeţeană, reuşind aproape de fiecare dată să obţină cele mai bune rezultate.
„Am făcut parte din lotul naţional cinci ani, dar nu am ştiut la vârsta aceea să profit de talentul pe care mi l-a dat Dumnezeu, nu am ştiut unde sunt limitele, unde să mă opresc. Nu mi-am dat seama că acolo, în aer, viaţa mea e în mâinile lui Dumnezeu şi orice se poate întâmpla“, a povestit paraşutistul.
De la paraşută, la avion
Sportivul a fost un teribilist, tot timpul a încercat să se autodepăşească şi de câteva ori a suferit chiar accidente destul de grave. „Paraşuta este o maşinărie, se poate deschide sau nu. Pentru mine, paraşutismul înseamnă tot, este o plăcere nebună de a simţi viteza, de a te simţi cum numai păsările se simt“, a continuat Cristi. În anul 1995, a urmat cursurile de instructor, dar a renunţat pentru că acestea nu au fost omologate, urmând să reia cursurile anul acesta. În 2000, s-a întâlnit cu omul care i-a schimbat viaţa în bine, în momentul de faţă fiind cel mai bun prieten al său, Dorin Croitor.
„Mi-am dat seama atunci că viaţa mea se poate sfârşi oricând, că practic atârnă de un fir de aţă pentru că, până în momentul acela, am făcut doar ce am vrut, reacţionam din impuls“, a spus Cristi. Câţiva ani mai târziu, paraşutistul a primit un cadou de la Dorin, acesta ajutându-l să facă şcoala de piloţi gratis. „Puţini sunt oamenii care au încredere în tine că poţi reuşi“, a adăugat suceveanul.
întrebări şi răspunsuri
Vi s-a întâmplat vreodată să nu vi se deschidă paraşuta?
Am avut patru incidente de genul acesta. În momentul acela te simţi neputincios, ai doar o fracţiune de secundă să reacţionezi. Dacă intri în panică, nu prea mai ai ce face şi de abia când ai aterizat adrenalina îşi face efectul, şi realizezi ceea ce s-ar fi putut întâmpla.
Care a fost cea mai mare înălţime de la care aţi sărit?
Cel mai mult am sărit de la 3.600 de metri. Nu credeam că acest sport poate crea dependenţă şi că mi-aş dori să sar de la înălţimi din ce în ce mai mari.
ce-i place
Lui Cristi îi plac mâncărurile orientale. Ar vrea să poată să-şi trăiască viaţa respectând „Decalogul“, dar nu întotdeauna reuşeşte acest lucru.
ce nu-i place
„Lumea este foarte egoistă şi am ajuns la un nivel la care suntem prieteni, ne cunoaştem după faţă, dar nu şi în inimile noastre. Am ajuns să trăim singuri într-o lume plină de oameni“, a declarat Cristi Nisteriuc.
profil
Născut. 26 ianuarie 1974, Suceava.
Studii. Liceul Industrial din Suceava.
Familie. Căsătorit, are un copil.