Suceava: PORTRET / Beatrice Choleva, dă lecţii de pilotaj copiilor suceveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: PORTRET / Beatrice Choleva,  dă lecţii de pilotaj copiilor suceveni
Suceava: PORTRET / Beatrice Choleva, dă lecţii de pilotaj copiilor suceveni

Munca depusă în cei 28 de ani de activitate ca profesor de karting i-a adus multe satisfacţii şi reuşite la Palatul Copiilor din Suceava.

Beatrice Choleva a învăţat să conducă la Palatul Copiilor, fiind îndrumată de tatăl său. Pasiunea pentru kart a moştenit-o tot de la el. „Tata a lucrat în aviaţie şi amândoi am practicat planorismul sportiv, dar tot pe pământ mă simţeam cel mai bine, aşa că am ales să merg la karting”, şi-a amintit Beatrice. 


Chiar dacă studia la Şcoala Populară de Arte Plastice, a renunţat să urmeze mai departe Liceul de Arte din Iaşi, şi s-a înscris la Liceul „Petru Rareş” din Suceava, la clasa cu profil tehnic. „În anul 1981 tata a venit la mine şi mi-a spus că de la 1 decembrie voi lucra. Pentru mine a fost un şoc să aud că voi lucra deoarece am rămas dintr-o dată fără copilărie”, a mărturisit profesoara.

A devenit profesor la doar 16 ani


Pentru că avea rezultate foarte bune în domeniul acesta a fost apreciată. „Directorul de la Palatul Copiilor din acea vreme a mers la Ministerul Educaţiei, la Bucureşti, explicându-le că tatăl meu nu poate veni pe acest post, dar că mă poate angaja pe mine în locul lui”, a mai spus Beatrice Choleva. În tot acest timp, a mers şi la liceu, apoi a urmat şcoala de maiştri, profil auto, la Liceul Industrial 4 din Suceava, după care a dat titularizarea şi gradele didactice. „La început a fost foarte stânjenitor pentru mine deoarece foştii mei colegi au devenit elevii mei. Practic, am crescut împreună cu ei”, a explicat instructorul de karting.

Multiplă câştigătoare a Cupei Moldovei


Din anul 1981, echipajul de kart de la Palatul Copiilor a participat la concursuri judeţene, naţionale şi internaţionale, întotdeauna clasându-se în primele zece locuri. „Cele mai importante sunt etapele naţionale pentru că e foarte greu să ajungi pe locul 6 din 46 de echipe participante, dar noi am reuşit de fiecare dată”, a mărturisit Beatrice.
A câştigat sute de premii la concursuri naţionale şi internaţionale, dar cele mai importante au fost Marele Premiu al Palatului Naţional de la Bucureşti, pe care l-a primit de trei ori la rând, şi Cupa Moldovei, pe care şi-a adjudecat-o de mai multe ori.

Îi place să lucreze cu cei mici


În general, Beatrice lucrează zilnic câte şase ore cu copiii, pe grupe de vârstă. Secretele succesului în karting sunt abilitatea de a depăşi oponentul în momentul ideal şi cunoaşterea metodei prin care se poate aborda o curbă, fără a pierde din turaţia motorului. „Una peste alta, este frumos şi ai o satisfacţie deplină când vezi un copilaş la volan făcând lucruri pe care un om mare nu le poate face. Una este emoţia când eşti în kart la concurs, şi alta este când priveşti de pe margine”, a povestit
Beatrice Choleva.

Întrebări şi răspunsuri

În afarã de karting, ce altceva aţi fi vrut sã faceţi?
B. C.: Mereu m-a atras esteticul şi de aceea mi-ar fi plăcut să fac artă plastică, să pot să-mi exprim gândurile şi sentimentele în alt mod.
  
Care este cea mai mare bucurie a dumneavoastră?
B. C.: Cel mai mult mă bucur atunci când mă întâlnesc cu foşti elevi de-ai mei. Mulţi dintre ei îmi spun că ceea ce au învăţat de la mine le-a folosit extrem de mult ca şoferi. Dacă ar trebui să-i enumăr, i-aş omite pe mulţi şi mi-ar părea rău.


ce-i place
Profesoara este fascinată de călătorii. „Mi-aş dori să am mai mult timp pentru lectură. Aş mai vrea să se găsească nişte oameni care să redea sucevenilor kartodromul”, spune femeia.

ce nu-i place
Instructorul dispreţuieşte oamenii invidioşi pe cei din jur. Lui Beatrice nu-i place lumea în care trăieşte şi spune că oamenii  au devenit extrem de răi.

 născută
 4 februarie, 1965, Suceava
 
educaţie
 Şcoala de Maiştri din Suceava, profil auto

experienţă
 28 ani de karting

familie
 căsătorită, are un copil

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite