Suceava: Ovidiu Percatiuc: A investit cu succes în găinile de rasă (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă a terminat o facultate, se recomandă simplu: „ţăran“. Suceveanul îşi întreţine familia numeroasă crescând păsări.

Începutul afacerii cu păsări a fost greu. Ovidiu Percatiuc a cumpărat în 1981 zece prepeliţe japoneze şi 100 de ouă, dar a luat ţeapă fiindcă erau fierte. Era pe atunci elev la Liceul Silvic din Câmpulung Moldovenesc. Păţania cu prepeliţele nu l-a descurajat, iar într-o zi, în loc să dea banii pentru gazdă, a cumpărat două găini. Chiar dacă a luat atunci  bătaie de la tatăl său, nu s-a lecuit. A umplut apoi curtea gazdei la care stătea cu tot soiul de animale, de la câini, pisici, până la sticleţi, vrăbiuţe şi piţigoi. Chiar şi un uliu şi-a făcut loc printre zburătoarele şi patrupedele din curte, spre nemulţumirea gazdei sale.

Pasiunea pentru păsări nu a dispărut cu trecerea anilor. „Cu o zi înaintea nunţii i-am făcut cadou soţiei doi papagali, unul roşu şi altul galben“, a spus Ovidiu Percatiuc. În 1988, când era deja însurat, a cumpărat de la un crescător două perechi de găini de rasă. În paralel, deja creştea pe lângă casă nutrii, dihori, nurci şi fazani. Găinile l-au costat exact salariul pe o lună. Un muncitor câştiga în jur de 2.000 de lei pe lună, tot atât cât îi aducea vânzarea unei blăniţe de nutrie.

A dat blana pentru pene

În 1990 a renunţat la creşterea animalelor de blană din cauză că piaţa românească a fost invadată de importul de blănuri din Ucraina şi Republica Moldova, care se vindeau la preţuri de zece ori mai scăzute decât ale crescătorilor din ţară. A avut peste 100 de nutrii şi 50 de exemplare de dihori şi nurcă.

„Era profitabil, dar costa mult întreţinerea lor. În plus, soţia nu era foarte mulţumită, pentru că muşcau“, a spus acesta. Găinile erau mai uşor de întreţinut, aşa că a preferat să se axeze pe creşterea lor. „Am avut moţată olandeză, paduan, Cochin China pitic şi alte specii. Atunci se câştiga bine şi din găinile de ornament, dar sunt mai sensibile şi rata mortalităţii este mai mare decât la cele de carne“, a explicat crescătorul.

O găină de rasă costă 150 de euro

Vara aceasta a avut 1.800 de pui de găini pentru carne. O găină din specia Brahma sau Cochin China ajunge până la 4-5 kilograme, iar un cocoş,  până la 8, şi din vânzarea unui exemplar se câştigă până la 150 de euro. O astfel de afacere cere spaţiu, pasiune, vaccinuri făcute la timp şi, nu în ultimul timp, mâncare.

Crescătorul este mulţumit, găinile de rasă asigurând venitul familiei sale. „Cine doreşte să pornească o astfel de afacere poate asigura familiei un venit sigur. În prezent, am 98 de găini din 11 rase, care cresc mai repede şi sunt mai rezistente la boli decât găinile comune“, a încheiat Percatiuc.

Profil
Născut. 25 august 1965, Cacica.
Studii. Facultatea de Drept, Universitatea „Al. I. Cuza“, Iaşi.
Familie. Căsătorit, are şase copii.

Întrebări şi răspunsuri
Cât se poate câştiga dintr-o astfel de afacere?
Din ianuarie până-n luna septembrie, o familie poate obţine, în medie, 1.000 de euro cu un minimum de 40 de găini de rasă. Vreau să-i „îmbolnăvesc“ şi pe alţii să crească păsări de rasă. E mai greu până prind microbul, după aceea nu se mai lasă de ele.  
Care vă este cea mai mare dorinţă?
Aş vrea să se reglementeze treburile prin Ministerul Agriculturii. Cred că cei de-acolo mai mult îi încurcă pe ţărani decât îi ajută. Aş vrea să fie lăsat ţăranul român să-şi facă treaba aşa cum trebuie şi să se dea subvenţii numai acolo unde trebuie. De asemenea, aş vrea să mergem în pieţe fără să fim amendaţi.

Ce-i place
„Îmi place muzica clasică, pictura, iconografia. Pictez şi eu icoane“, a spus crescătorul. De asemenea, îi plac copiii şi adoră să vadă filme vechi, mai ales comedii. Citeşte cu mare plăcere operele
lui Marin Preda.
Ce nu-i place
Nu-i place nimic din ceea ce înseamna politică, cum se poartă şi ceea ce înseamnă politicienii. „Nu-mi place cum merge sistemul sanitar şi nu-mi plac nici juriştii sau poliţiştii corupţi, care din păcate înseamnă 90% din poliţişti“, a declarat Ovidiu Percatiuc.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite