Suceava: Oseminte vechi de 400 de ani în centrul oraşului (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Oseminte vechi de 400 de ani în centrul oraşului (GALERIE FOTO)
Suceava: Oseminte vechi de 400 de ani în centrul oraşului (GALERIE FOTO)

Un cimitir armenesc din secolul al XVII-lea a fost descoperit de muncitori ISPA pe o stradă din centrul oraşului, recunoscută de autorităţile locale pentru vestigiile arheologice.

Lucrările ISPA de pe strada Mihai Viteazul, din centrul oraşului, au scos la iveală trei morminte care conţineau oseminte umane. „S-au găsit nişte bucăţi de oase umane aici unde săpam pentru a schimba conducta de apă. Ieri (n.r. – 21 iulie) a venit viceprimarul şi a spus să sistăm lucrările. Vă daţi seama că muncitorii nu le-au observat pentru că au săpat în nişte cărămizi”, a declarat Trifan Gavrilescu, şef de echipă. În urmă cu o săptămână, muncitorii din firma care se ocupă de acestă porţiune a lucrărilor la reţaua de apă au scos cu excavatorul din pământ osemintele a trei persoane de origine armeană. Aceştia însă nu şi-au dat seama de descoperirea făcută şi au continuat lucrările nestingheriţi, pentru a se menţine în grafic cu lucrările. Întâmplător a trecut pe acolo chiar Ioan Mareş, arheolog în cadrul Complexului Muzeal Bucovina (CMB), care a văzut mormintele. „Am încercat să conving muncitorii să se oprească în mometul în care am observat că ei nu ştiu cu ce au de-a face”, a spus arheologul Ioan Mareş, director adjunct al CMB.

Zonă cunoscută din punct de vedere arheologic


Zona centrală a oraşului este cunoscută arheologilor din Suceava pentru că aici au fost găsite mai multe morminte, chiar mai vechi de cât cele descoperite recent. În urmă cu câţiva ani, în spatele clădirii Prefecturii, pe strada Vasile Bumbac, sub un garaj, au fost găsite cinci morminte tot armeneşti, care datau din secolul al şaisprezecelea. „Acest loc a fost trecut în planul cadastral al oraşului şi este foarte cunoscut printre arheologi. Toate aceste date sunt înregistrate într-o lucrare semnată de Simion Florea Marian, care descria existenţa unei biserici, care ulterior a fost mutată, însă mormintele au rămas”, a mai spus Ioan Mareş.

Oseminte umane reînhumate


Oasele din cele trei morminte descoperite pe strada Mihai Viteazul au fost prelevate de către secţiunea de arheologie din cadrul CMB. Aici vor fi studiate, trecute în plan, se va efectua un film şi se va studia groapa unde au fost găsite. „Ceea ce urmează noi să facem se numeşte descărcare de sarcină arheologică a sit-ului”, a relatat Mareş. După evaluarea şi identificarea oaselor, acestea vor fi reînhumate în cadrul unei slujbe ţinute de un preot armean.

„Vina aparţine societăţii, pentru că nu a anunţat atunci când a descoperit oasele Direcţia de Cultură sau Complexul Muzeal Bucovina. Dar trebuie să ţinem cont şi de faptul că în zona centrală se fac doar lucrări de reabilitare, aşa că s-a mai săpat pe acolo, doar că acum au avut ghinionul să sape la 20 de centimetri distanţă de conductă şi să facă o astfel de descoperire”, a declarat Viorel Seredenciuc, viceprimarul Sucevei.

CIFRA
1.970
Este anul când pe strada Mihai Viteazu a fost descoperit primul cimitir armean din Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite