Orăşenii au cruci din gheaţă, sătenii din lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crucile de gheaţă atrag privirile trecătorilor
Crucile de gheaţă atrag privirile trecătorilor

Şi anul acesta de Bobotează multe comunităţi din judeţul Suceava ţin să respecte tradiţia crucii de gheaţă. Cea mai impunătoare din întreaga regiune este cea montată în apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor.

Şefii Primăriei spun că pentru realizarea monumentului perisabil a fost nevoie de o zi întreagă de muncă, iar oamenii au sculptat-o în principal cu drujbe şi lame metalice. 


Agheasmă cu polonicul


În cele mai multe sate din judeţ însă crucea de gheaţă din curţile bisericilor va fi înlocuită ca şi anul trecut cu una de lemn, ceva mai ieftină şi uşor de realizat. Tot în zona rurală s-a dus vestea că anul acesta preoţii vor da agheasma cu polonicul. „La mine în sat dă popa agheasma cu cana, dar de anul acesta am înţeles că o să pună un butoi cu robinet. Este mai practic şi stă altfel lumea la rând“, spune Ovidiu Mihalcea, vânzător în piaţă.


Despre Ajunul Bobotezei se spune că este momentul prielnic pentru farmece, incantaţii magice şi descântece. Femeile de la ţară, înainte de aprinderea focului dimineaţa, culeg cenuşa din sobă şi gunoiul din casă şi îl păstrează până la primăvară. Atunci sunt puse peste răsadurile din grădină sau din solarii, pentru a feri rodul de mană şi boli. Fetele tinere îşi visează ursitul, dacă îşi pun busuioc sub pernă. Tradiţia mai spune că fetele care alunecă pe gheaţă astăzi se vor mărita cu siguranţă în acest an.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite