Ocupantul locului 5 în campania „Doctorii cu care Suceava se mândreşte“: ortopedul Răzvan Bandac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşean la origini, medicul ortoped Răzvan Bandac este unul dintre doctorii cei mai apreciaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, care s-a dedicat întru totul meseriei şi pacienţilor.

A absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi în 1995, iar după ce a făcut rezidenţiatul la Spitalul de Urgenţă din Iaşi, a fost repartizat la Suceava. „În mai 2000 am venit la Suceava ca specialist unde am lucrat la fosta Policlinică Industrială din Burdujeni, actualul Centru Medical Bucovina, unde mai profesez şi acum câte o zi pe săptămână“, ne-a spus doctorul Răzvan Bandac.

Din anul 2007 a fost angajat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, iar doi ani mai târziu a devenit şeful interimar al Secţiei de Ortopedie, până în acest an, când în urma concursului a obţinut şefia secţiei. De mic copil şi-a dorit să ajungă doctor. „Mi-a plăcut întotdeauna să disec, să tai. Mergeam când eram mic la Grădina Botanică din Copou şi prindeam insecte şi broaşte şi le disecam“, povesteşte medicul.

Şi-a dorit mereu să fie chirurg, însă a ajuns să facă Ortopedie din simplă conjunctură, dar nu regretă. „Ortopedia presupune o cazuistică extrem de variată, e o o disciplină tehnică, foarte costisitoare care poate să ridice un spital dacă are aparatură de înaltă performanţă. La noi e ca la tâmplărie. Lucrăm cu fierăstrie, şurubelniţe, aparate de tăiat şi şlefuit“, spune Răzvan Bandac.

„Trebuie să fie o colaborare foarte bună între medic şi pacient“

Relaţia medic-pacient este extrem de importantă şi trebuie să fie de prietenie, consideră doctorul sucevean. „Trebuie să îi explici pacientului totul cu creionul în mână până la cele mai mici amănunte, pentru că trebuie să ştie exact ceea ce i se face“, susţine Bandac. Astfel că, legătura cu pacienţii săi este pe timp îndelungat.

„Operaţia contează în proporţie de 30-40%. Importantă este recuperarea şi ca pacientul să respecte cu sfinţenie recomandările noastre. Trebuie să fie o colaborare foarte bună între medic şi pacient“, explică Răzvan Bandac. Împreună cu cei patru colegi de pe secţie, doctorul ajunge să opereze între 800 şi 1.000 de pacienţi pe an, aici fiind incluse numai intervenţiile chirurgicale mari.

Nu a regretat nicio clipă că a ales acest drum cu toate că presupune foarte mari sacrificii şi practic, viaţa familială aproape nu există. „Pun foarte mult suflet în ceea ce fac şi trăiesc fiecare clipă. Nu m-aş vedea făcând altceva. Trebuie să fii un fin psiholog în meseria asta, să ai o colaborare bună cu pacientul, pentru că doar aşa străbaţi toate problemele şi eşecurile care sunt inevitabile uneori“, spune Răzvan Bandac.

Pe lângă medic primar în Ortopedie, Bandac este în prezent doctorand şi are supraspecializare în Chirurgie artroscopică. Îşi doreşte foarte mult săle insufle această pasiune pentru medicină şi celor două fiice ale sale în vârstă de 10 şi respectiv 5 ani.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite