O şatmpilă de vot aruncată pe foc de comisia din Lămăşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ziua alegerilor, sucevenii s-au îngrămădit la vot abia spre seară. Singurii care şi-au făcut datoria cetăţenească la orele dimineţii au fost pensionarii.

În judeţul Suceava erau aşteptaţi ieri, 22 noiembrie, să treacă pragul celor 654 de cabine de vot peste 570.000 de alegători. Dintre aceştia doar 38,59% şi-au îndeplinit datoria de cetăţeni. Chiar dacă unii dintre suceveni nu s-au nimerit în comuna sau oraşul de provenienţă, aceştia au putut vota la una din cele 160 de secţii speciale din judeţ. În municipiul Suceava, din 60 de secţii doar trei au fost destinate oamenilor din alte localităţi, cea mai vizitată fiind secţia de la Universitatea Ştefan cel Mare.  Judeţului Suceava i-au fost repartizate un număr de 658.332 buletine de vot, dintre care 23.400 s-au îndreptat spre secţiile speciale.

Ştampila cu bucluc

Conform Biroului Electoral Judeţean (BEJ), s-a înregistrat un singur incident. O ştampilă de control a ajuns pe foc după ce o persoană din comisia secţiei de votare din satul Lămăşeni, comuna Rădăşeni a vrut să scape de un braţ de hârtii. “Dimineaţă, atunci când s-au despachetat buletinele de vot, au pus ştampila pe masă. Peste ea au aşezat multe hârtii, de la ambalaje iar un băiat care este pentru prima dată într-o astfel de comisie a luat hârtiile şi le-a aruncat în sobă”, a declarat Ioan Todirică, viceprimarul comunei Rădăşeni. 

Pentru acest incident a fost nevoie de o anchetă şi de o altă ştampilă care a venit după aproape o oră. Din acest motiv, la Lămăşeni urnele s-au deschis la ora opt, nu la şapte cum era stabilit, iar seara s-au închis mai târziu de ora 21.00. BEJ a prelungit numărarea finală a voturilor cu 45 de minute. “În urma anchetei s-a ajuns la concluzia că tânărul din comisie nu a aruncat ştampila cu intenţie în foc, ci a fost  un accident, tânărul este nevinovat”, a declarat Gabriel Panţâru, purtătorul de cuvânt de la Inspectoratul de Poliţie Suceava.  

Cu toate acestea, la Lămăşeni oamenii au mers la vot. “Anul acesta a mers mai bine ca în 2004, până şi tinerii au mers, este un semn bun”, a adăugat viceprimarul comunei Rădăşeşti. Alte două incidente s-au petrecut  în comuna Slatina şi Adâncata, de unde au dispărut fără urmă două ştampile de vot. Poliţia a spus că nimeni nu se va alege cu dosar penal, deoarece nu există dovada că au fost furate.

Bolnavii din spital nu au avut urne mobile
O parte dintre suceveni însă nu au putut vota pentru un nou preşedinte, deoarece nu au acces la urnele mobile. Persoanele internate în Spitalul Judeţean care nu aparţin de municipiu şi nu se pot deplasa singure la cele trei urne speciale au fost private de acest drept.  “Personalul medical şi administrativ din spitale nu poate centraliza sau depune cereri de votare prin intermediul urnei mobile”, a declarat Ştefania Fulga, preşedintele BEJ. În ceea ce priveşte persoanele ţinute în arest printr-un mandat, aceştea au putut vota prin urnele mobile depuse la sediile de Poliţie.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite