Instituţiile publice din Suceava nu există online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile la care contribuabilii sunt chemaţi să-şi achite dările au cheltuit sute de mii de lei pentru a intra în era digitală. Site-urile nu funcţionează, iar sucevenii sunt forţaţi să stea la cozi. Fiecare instituţie publică din Suceava are cel puţin un informatician, care încasează degeaba salarii consistente lună de lună.

Toate instituţiile publice din Suceava au alocat sute de mii de lei în ultimii ani pe proiecte menite să elimine birocraţia. Scopul ar fi fost ca cetăţenii să poată plăti online diversele taxe şi impozite sau cel puțin să primească informațiile de care au nevoie accesând site-ul instituției în cauză şi să scape de cozi, indolenţa funcţionarilor şi orele pierdute pe drumuri. În realitate, însă, serviciile online ale tuturor instituţiilor publice din Suceava sunt la pământ.


Majoritatea site-urilor au înţepenit imediat după lansare, iar cele care sunt actualizate nu oferă informaţii cu adevărat utile. Despre plata diverselor taxe online nici nu poate fi vorba. Din acest motiv, după ce se confruntă cu erorile de pe site-uri, sucevenii se văd nevoiţi să se întoarcă la ghişee. „Am făcut deja două drumuri din Cajvana până la Iulius Mall, până să reuşesc să-mi depun dosarul pentru permisul auto. Prima dată am stat la coadă să prind bon de ordine. Nu ştiam că se face o listă de aşteptare“, a spus Floarea Gurău, casnică.


Salariu de informatician inutil - 3.600 de lei


Totuşi, în fiecare instituţie există cel puţin un informatician plătit din banii contribuabililor, al cărui salariu este mult peste cel al majorităţii contribuabililor.
Spre exemplu, la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava un consilier superior de la compartimentul informatică încasa anul trecut un salariu de 3.600 de lei, în timp ce la Spitalul Judeţean Suceava un programator este remunerat cu aproximativ 1.700 de lei.

 Putem număra pe degete instituţiile care se pot lăuda că au o comunicare bună cu clienţii, facilitată de multiplele posibilităţi pe care le oferă internetul şi programele computerizate. Un astfel de exemplu este Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Suceava, care pe site-ul propriu are rubrica „Întrebări şi răspunsuri“. Aici, sucevenii sunt lămuriţi cu privire la orice fel de neclaritate legată de stagiul de cotizare, posibilitatea de pensionare sau dosarele şi solicitările depuse la sediul instituţiei. „Programul a fost creat de informaticienii noştri şi nu a costat nimic. Eu şi directorii adjuncţi răspundem întrebărilor de pe site după ce terminăm programul de audienţe şi, uneori, chiar şi după ora 16.00. Aşa îi scutim pe oameni de nişte drumuri până la sediul nostru“, a explicat Camelia Chitul, directorul CJP Suceava.


La Permise Auto sistemul se blochează lunar


La polul opus, exemplele sunt cu zecile. Sunt instituţii publice cu sedii în toată ţara care au sisteme informatice ce au costat zeci de milioane de euro, dar care cedează la primul aflux de utilizatori online sau se blochează foarte des. Aceste defecţiuni au drept rezultat cozile interminabile din faţa ghişeelor care întind la maximum nervii contribuabililor.


Amintim de eroarea din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), din luna ianuarie a acestui an, care a sistat activitatea tuturor caselor judeţene timp de trei zile sau de blocarea repetată a sistemului de testare pe calculator a candidaţilor la examenul pentru obţinerea permisului auto.


„Reţeaua este naţională şi când se blochează este aceeaşi situaţie în toate judeţele. Serviciul cade cam o dată pe lună, însă nu e o regulă, iar problema se remediază destul de repede. Am avut situaţii în care candidaţii au aşteptat şi două ore să-şi revină sistemul informatic“
, a mărturisit Florin Chiaptanaru, şeful Serviciului Permise Suceava. Pe site-ul Instituţiei Prefectului nu sunt trecute decât informaţiile de bază pentru cei care vor să devină şoferi, precum actele necesare pentru depunerea dosarului.


Nu se poate face programare online


În lipsa unei programări pe calculator, la Permise cozile se formează de la primele ore ale dimineţii şi, dintre sutele de doritori, au şanse să-şi depună dosarele doar cei care şi-au trecut numele printre primii 100. Urmează apoi o altă îmbulzeală. Proba teoretică pentru obţinerea permisului de conducere se susţine după criteriul „primul venit, primul servit“, ceea ce înseamnă că trebuie să stai lângă uşă până începe examinarea şi să te împingi în ceilalţi candidaţi să intri mai repede în sala cu cele 14 calculatoare. La un program de patru ore, nu-ţi garantează nimeni că îţi vine rândul să intri în examen, ceea ce înseamnă că esti obligat să revii.

Instituţii publice care nu comunică online


Site-urile direcţiilor de Finanţe Publice, Sanitară Veterinară, de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, al Centrului Cultural Bucovina, al Aeroportului sau al Universităţii Suceava fie nu sunt actualizate de ceva vreme şi nu conţin informaţiile necesare, fie sunt organizate în aşa fel încât nu găseşti informaţiile necesare nici după o oră de căutări. Serviciul de Evidenţă a Populaţiei a uitat să specifice pe site-ul de prezentare unde se plătesc taxele de eliberare buletine, Primăria Suceava a actualizat doar câteva secţiuni din site, iar instituţiile subordonate Prefecturii au postate doar acte normative şi informaţii generale.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite