Nicolae Ceauşescu vinde turtă dulce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Modelele dulci ale brutarului Nicolae Ceauşescu atrag în special copiii
Modelele dulci ale brutarului Nicolae Ceauşescu atrag în special copiii

Nu este vorba de dictatorul comunist, ci despre un meşter popular argeşean care a venit la Târgul Mărţişorului Bucovina. Sucevenii pot găsi la târg obiecte lucrate manual, după modele vechi de 50 de ani sau moderne, din plastilină, cu figurine din desene animate, trifoi sau fragi.

 Târgul Mărţişorului în Bucovina este la prima ediţie şi va ţine până pe 8 Martie. La Casa de Cultură a Sindicatelor vor fi prezenţi meşteri populari din Bucovina şi din ţară, care vor celebra începutul primăverii cu produse tradiţionale.


Pe tarabele meşterilor pot fi admirate atât mărţişoare lucrate manual, din plastilină întărită, cât şi cele din fir de aţă, tricotate în formă de trifoi, bob, fragi sau floare. Printre cei veniţi la târg se numără şi Nicolae Ceauşescu, un tânăr brutar din Curtea de Argeş.


„Am învăţat să fac turtă dulce de la nişte prieteni care se ocupau cu acest lucru, în urmă cu şapte ani. De atunci a devenit o afacere de familie. Chiar şi copilul meu de 12 ani face turte dulci“, a declarat Nicolae Ceauşescu. Acesta a pregătit pentru suceveni turtă dulce tradiţională, de la doi lei la cinci lei, batoane de susan la un leu şi ciubucuri la trei lei.


Personaje din plastilină


O altă prezenţă impresionantă la târg este Larisa Brânză, o elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ Suceava. Ea a venit la târg cu mărţişoare lucrate manual. „În urmă cu patru luni am găsit un site pe internet unde se prezenta cum se pot face mărţişoare. Atunci m-am decis să încep o astfel de afacere. Totul este din plastilină întărită la cuptor, cu diferite forme, de la desene animate până la tradiţionalul trifoi“, a spus Larisa Brânză. Modelele inedite şi lucrătura manuală au impresionat cumpărătorii veniţi la târg.


„Sunt foarte frumos lucrate, aproape perfecte. Cred că trebuie să fii foarte bun să scoţi aşa ceva din mâinile tale şi trebuie să sacrifici mult timp“
, a afirmat Angelica Matei, un client venit la târg. Pentru meşterii prezenţi la expoziţia cu vânzare, timpul petrecut la masa de lucru se contorizează în fiecare mărţişor vândut.


„Am început să fac mărţişoare în urmă cu zece ani şi fac aceleaşi modele de acum 50 de ani. Realizez sute de bucăţi şi la fiecare trebuie să stai şi câte zece minute, dar se merită pentru că fiecare este unic în felul său“, a spus Dorina Antonescu, meşter popular.

_______________________

Târg de mărţişoare la mall
Un al doilea târg de primăvară se desfăşoară în mall-ul de pe Lunca Sucevei. Aici se pot alege modele de bijuterii cu pietre preţioase sau perne din pluş cu mesaj specific sărbătorii. O broşă cu pietre semipreţioase costă 7 lei, în timp ce o pernă costă 30 de lei. Pe lângă obiectele dedicate sărbătorii de la începutul lunii martie, sucevenii mai pot găsi şi articole în formă de inimioare.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite