Suceava: PORTRET: Nicolae Nuţu:„Este destul de greu să ţii pasul cu orga“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: PORTRET: Nicolae Nuţu:„Este destul de greu să ţii pasul cu orga“
Suceava: PORTRET: Nicolae Nuţu:„Este destul de greu să ţii pasul cu orga“

A început să facă muzică pentru a cânta la petreceri. Treptat, şi-a descoperit harul didactic, iar acum îi învaţă pe copii să cânte la orgă.

Nicolae Nuţu a moştenit pasiunea pentru muzică de la tatăl său, care a activat timp de 40 de ani în Ansamblul „Ciprian Porumbescu“ din Suceava. Acesta a fost un mare clarinetist, iar în perioada 1987-1988 mergea des în turneele care se făceau în străinătate. „Tata mi-a cumpărat o orgă, când a revenit acasă de la unul dintre concertele lui de peste hotare, iar aceasta m-a fascinat“, a mărturisit profesorul. Nicolae Nuţu mai are un frate geamăn, care cântă la clarinet şi şi-a dorit să cânte împreună cu acesta.


„Am început din curiozitate şi mi-am zis să cânt şi la altceva, ca să-l pot acompania pe fratele meu la nunţi“, a spus artistul. Firesc, artistul şi-a făcut studiile la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din Suceava, unde a studiat clarinetul şi pianul. „Am făcut muzică mai mult ca să cânt la petreceri, văzând că tatăl meu câştiga bine astfel“, a recunoscut Nicolae. Treptat, a progresat şi a început să prindă secretele orgilor. „Este destul de greu să ţii pasul cu orga. Trebuie să te implici foarte mult, să ţii pasul cu tehnica“, a declarat acesta.


Studiile muzicale le-a continuat apoi la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, iar aici şi-a dat seama că are înclinaţii spre pedagogie, că îi place să predea copiilor. În prezent, împărtăşeşte din cunoştinţele şi experienţa sa elevilor de la Şcoala Populară de Arte. Prin mâinile lui au trecut mulţi elevi talentaţi, de care este mândru şi care şi-au continuat apoi studiile la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu“.


Printre copiii talentaţi se numără Ciprian Reuţ, care cântă la vioară şi Laura Halip, care interpretează la chitară, cărora le-a predat timp de cinci ani teoria muzicii. „Am fost primul care i-a redat plăcerea de a cânta lui Ciprian. Părinţii lui îmi mulţumesc şi-n ziua de azi. Drept dovadă, este cel mai bun din liceu, la vioară“, a declarat mândru Nuţu. Un alt elev cu care se mândreşte profesorul Nuţu este Luis Ursache. Acesta a făcut parte din orchestra Şcolii Populare de Arte, cântând la acordeon şi a intrat primul pe listă la Conservatorul din Iaşi.


A înfiinţat secţia de orgă


În urmă cu trei ani, a pus bazele secţiei de orgă de la Şcoala Populară de Arte şi de-atunci îi învaţă pe copii tainele acestui instrument. Un singur neajuns mai are. „Orga electronică este un instrument deosebit deoarece asigură atât ritmuri, cât şi acompaniament, pe lângă partea solistică, ceea ce o face să funcţioneze ca o mini-orchestră. Din păcate nu sunt festivaluri sau concursuri pentru acest segment“, a încheiat Nicolae Nuţu.

ce-i place
Profesorul se simte cel mai bine alături de copiii săi, unul în vârstă de patru ani, celălalt de numai trei luni, iar în timpul liber vizionează filme. „Îmi plac filmele bune şi mai ales muzica. Ascult aproape toate genurile de muzică, cu condiţia ca melodia să fie de calitate“, a mărturisit Nicolae.

 ce nu-i place
„Nu-mi plac kitsch-urile, manelele şi nu-mi place să mă laud“, a dezvăluit el. Acesta mai detestă minciuna şi lipsa de respect.

profil
născut. 16 decembrie 1974, Piatra Neamţ.
studii. Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi.
familie. Căsătorit, are doi copii.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite