Naşterea la privat, preferată de gravide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitoarele mămici din Suceava se bucură de condiţii civilizate. Deosebirea dintre clinica particulară şi cea de stat nu se simte la buzunar, însă serviciile sunt net superioare în primul caz.

Femeile care se pregătesc să nască trebuie să-şi pună din vreme de-o parte cel puţin 2.000 de lei, fie că aleg să se interneze într-o clinică privată sau la maternitatea de stat. O proaspătă mămică relatează cu cât „a fost tarifată“ de personalul medical al unităţii medicale unde, teoretic, trebuia să beneficieze de gratuitate.


„Am dat 800 de lei la medicul care mi-a făcut cezariana, 150 de lei la anestezist, 100 de lei la asistentul său, deoarece el mi-a făcut injecţia şi tot aşa. Când vine şi îţi spune «sunt doamna care îţi duce bagajele în celălalt salon» trebuie să scoţi 5 lei să dai. În maternităţile de stat este tradiţia asta, să dai la asistente prosop şi săpun“, spune Oana Stan, proaspătă mămică.


Analizele preoperatorii costă minimum 600 de lei


Cheltuielile nu s-au oprit însă după naşterea fetiţei ei, aceasta a trebuit să scoată bani din buzunar între 5 şi 10 lei şi pentru asistentele care veneau să-i facă seara şi dimineaţa perfuzii, plus buchete de flori din când în când. Înainte de naştere, gravidele trebuie să facă un set de analize complexe, care costă minim 600 de lei. Pe de altă parte, femeile care doresc să nască într-o maternitate privată trebuie să scoată din buzunar în jur de 3.000 de lei.


„În cazul naşterilor naturale, femeile cu asigurare de sănătate vor plăti 2.000 de lei, iar cele fără asigurare 2.600 de lei. În cazul naşterilor prin cezariană, o femeie cu asigurare plăteşte 2.400 de lei iau una fară 3.000 de lei“, a declarat Ştefan Puşcaşu, şeful unei clinici particulare din Suceava. În timpul sarcinii, acestea trebuie să mai achite şi analizele.

Cele normale, pentru o sarcină fără probleme, costă 100 de lei. Analizele pentru sarcini dificile ajung la 300 de lei. În cele nouă luni, medicul recomandă numărul necesar de analize. „Am ales policlinica privată deoarece au foarte multă grijă de mine, nu trebuie să pun bani în toate buzunarele, iar condiţiile nici nu se compară cu cele din maternitatea de stat“, a declarat Adelina Miron, proaspătă mămică.

Inventar pentru maternitate


 Atunci când vă internaţi pentru naştere nu trebuie să uitaţi acasă: cartea de identitate, certificatul de căsătorie, adeverinţa de salariat şi carnetul de gravidă cu toate analizele şi medicamentele administrate în cursul sarcinii. De asemenea, trebuie să mai aveţi bani mărunţi de un leu sau 5 lei pentru asistente, precum şi trusa cu obiecte de igienă personală.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite