Muncitori-kamikaze pe şantierele Sucevei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsiţi de echipamentele elementare de siguranţă, salariaţii din construcţii se joacă zilnic cu viaţa lor. Trei sferturi din constructori nu pun mare preţ pe viaţa angajaţilor, au stabilit cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Cocoţaţi la zeci de metri înălţime, pe schele şubrede şi lipsiţi de cele mai elementare măsuri de siguranţă. Aşa lucrează sute de suceveni, pentru care fiecare zi de muncă poate fi la fel de bine ultima din viaţa lor. Inspectorii de muncă au verificat de la începutul lunii 41 de firme de construcţii şi au amendat 31 dintre acestea. Cuantumul amenzilor se ridică la 37.000 de lei.

Inspectorii au fost şocaţi să descopere că oamenii lucrau pe schele fără balustrade de protecţie şi chiar fără scări de acces, fiind nevoiţi să se caţăre precum maimuţele până sus. Mai mult, şantierele prost organizate pun în pericol şi viaţa trecătorilor întrucât nu sunt împrejmuite şi oricine se poate pomeni cu o cărămidă în cap.

Mulţi diriginţi de şantiere spun că măsurile de siguranţă sunt un lux pe care nu şi-l permit. „Este o investiţie mare pentru mine să-mi utilez schelele cu scări de coborâre, să dau căşti la muncitori. Am avut noroc că până acum nu am fost verificat“, răsuflă uşurat Constantin M., administrator la o firmă care face lucrări de izolare termică la blocurile din Suceava.

Coborâţi cu jandarmii de pe bloc

Culmea, mulţi muncitori nu par conştienţi de riscurile la care se expun şi spun că nici nu vor să audă de echipamente de protecţie, căşti sau salopete.

„Acum muncim în soare şi nu purtăm căşti din cauza căldurii. Şi-aşa simt cum mi se lipeşte salopeta de piele“, se plânge un muncitor care lucrează la izolaţia unui bloc de 10 etaje.

În unele cazuri, inspectorii ITM s-au lovit de o rezistenţă îndârjită din partea constructorilor, care nu le-au permis pur şi simplu să intre pe şantiere. „Au fost cazuri în care a fost nevoie de intervenţia Jandarmeriei pentru a putea să dăm jos muncitorii de pe schelă şi să-i legitimăm“, ne-a declarat Eugen Mogoş, directorul ITM Suceava.

Mai puţini angajaţi „la negru“
Pentru nepermiterea accesului pe şantiere, inspectorii de muncă dau  amenzi cuprinse între 4.500 şi 9.000 de lei. În urma controalelor, în ultima perioadă s-a observat o creştere a înregistrărilor contractelor de muncă la ITM. Asta pentru că patronii de firme de construcţii s-au săturat să plătească amenzi din cauză că au utilizat munca la negru.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite