Suceava: Moldoviţa, de la religie la agrement

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Moldoviţa, de la religie la agrement
Suceava: Moldoviţa, de la religie la agrement

Pe lângă mănăstirea aflată în patrimoniul UNESCO, localitatea este atractivă şi pentru posibilităţile de recreere

Vizitatorii care ajung în Moldoviţa pot practica turismul ecvestru, ciclismul montan, dar se pot plimba şi cu mocăniţa.

Localitatea Moldoviţa şi împrejurimile ei sunt căutate de turişti, atât din ţară, cât şi de peste hotare. Oamenii sunt atraşi de peisajele din zonă, dar şi de lăcaşul sfânt din localitate. Mănăstirea Moldoviţa este una dintre vechile aşezări călugăreşti, cu un important trecut istoric, situată în comuna Vatra Moldoviţei, la o distanţă de aproximativ 15 kilometri de comuna Vama.

Jilţ domnesc şi icoane

Biserica pictată a mănăstirii este înscrisă pe lista patrimoniului cultural UNESCO. A fost ridicată în 1532 de voievodul Petru Rareş, fiul lui Ştefan cel Mare, şi poartă hramul Bunavestire. Moldoviţa se deosebeşte de celelalte biserici prin câteva elemente iconografice, prin stilul picturii şi prin tonalitatea cromatică dominantă roşu-brun.

Lăcaşul de cult deţine în patrimoniul său câteva obiecte de mare valoare, printre care se numără pomelnicul şi epitafurile, care datează din secolul al XV-lea, dar şi jilţul domnitorului moldovean Petru Rareş. În clisarniţă este amenajat muzeul mănăstirii, unde sunt expuse piese de mobilier, un epitaf brodat în secolul al XVII-lea şi câteva icoane. Majoritatea pensiunilor din zonă au clasificarea de trei margarete, iar o cameră costă între 110 şi 150 de lei. Turiştii care doresc să zăbovească în zonă mai multe zile au de ales între câteva activităţi destinate agrementului.

Aceştia au posibilitatea ca într-un sejur de 3-7 zile să meargă în drumeţii, pe trasee prestabilite, dar pot practica şi ciclismul montan sau se pot plimba cu mocăniţa, în localitatea Huţulca. „Turiştilor care vin în zona noastră li se pun la dispoziţie numeroase activităţi pentru a cunoaşte locurile şi tradiţiile, începând de la mâncarea specifică Sărbătorilor până la plimbările cu trăsura“, a declarat Ana Popescu, administratorul uni pensiuni.

Turism ecvestru

Pasionaţii de echitaţie au la dispoziţie un adăpost cu zece cai, situat în satul Râşca, la doar trei kilometri distanţă de localitatea Moldoviţa. Turiştii care  doresc să cunoască trecutul zonei pot da o fugă  la Muzeul Satului.

Tot în Moldoviţa, vizitatorii mai pot vedea celebra colecţie de ouă încondeiate a artistei Lucia Condrea. Pentru grupurile de vizitatori care doresc să bată cu piciorul locurile, pensiunile organizează drumeţii pe trasee montane şi plimbări cu sania trasă de cai. În fiecare duminică, în Moldoviţa se desfăşoară un târg-bazar de unde pot fi achiziţionate tot felul de produse industriale şi agro-alimentare, dar şi produsele meşteşugăreşti autohtone, artistice sau de uz gospodăresc.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite