Suceava: Colegiul Militar din Câmpulung Moldovenesc este în carantină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carantina va fi ridicată săptămâna viitoare. Aseară, Institutul Cantacuzino a confirmat alte şase cazuri de gripă porcină. Este vorba de doi adulţi şi patru copii.

Toţi elevii de la Colegiul Militar „Ştefan cel Mare“ din Câmpulung Moldovenesc au intrat marţi în carantină din cauza gripei porcine. Aceştia nu au voie să părăsească clădirea şi se află permanent sub observaţie medicală. „Carantina a început de marţi şi va dura şapte zile. Prin urmare, săptămâna viitoare, luni sau marţi, se vor relua cursurile“, a declarat Radu Ciumaşu, purtătorul de cuvânt al Colegiului „Ştefan cel Mare“.

Gripă porcină importată din Ucraina

Primul care a contactat virusul gripal A H1N1 a fost un elev din Iaşi plecat acasă în permisie. La întoarcere, acesta a acuzat simtomele virusului şi a fost trimis de urgenţă la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, unde a şi fost internat. Sâmbăta trecută au fost duşi la Secţia de Boli Contagioase de la Spitalul Judeţean din Suceava cinci dintre colegii acestuia, pentru analize. Dintre aceştia, doar doi au fost confirmaţi pozitiv.

„Sunt doar trei cazuri confirmate la noi, de ieri nu s-a mai înregistrat niciunul. Doi dintre bolnavi se află internaţi la noi în infirmerie, iar cel de-al treilea a fost externat din spitalul de la Iaşi“, a adăugat Radu Ciumaşu. Reprezentanţii Colegiului Militar au luat numeroase măsuri de prevenire, printre care dezinfectarea clădirilor, dar şi realizarea triajului epidemiologic zilnic, atât dimineaţa, cât şi seara. De acest aspect se ocupă un medic specialist de la Spitalul Militar Focşani.

În focarul de infecţie se află 405 elevi din toate clasele. Dintre aceştia, 50 sunt internaţi la infirmerie, iar restul nu au voie să părăsească sub nici o formă clădirea. Cei 50 au fost separaţi pentru că au intrat cel mai des în contact cu primul elev bolnav şi zilnic li se iau probe medicale.

Chiar dacă au fost suspendate cursurile, ceilalţi elevi se adună zilnic în clase şi poartă măşti. „Toţi elevii rămân în carantină, dimineaţa studiază în sălile de curs, însă fără să aibă contact unii cu ceilalţi, iar după-amiaza merg în dormitoare. Când studiază în săli sunt supravegheaţi de către diriginţii lor şi absolut toată lumea poartă mască de protecţie“, a precizat purtătorul de cuvânt al Colegiului Militar.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava recomandă sucevenilor să limiteze pe cât posibil deplasările în Ucraina din cauza numărului mare de cazuri de gripă porcină înregistrate în statul vecin. Avertismentul trebuie luat în serios după ce aseară, Institutul Cantacuzino din Bucureşti a confirmat îmbolnăvirea cu gripă  porcină a doi suceveni în vârstă de 23, respectiv 52 de ani, care au fost în Ucraina săptămâna trecută.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite