Suceava: Minunea construită într-un munte de sare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Minunea construită într-un munte de sare
Suceava: Minunea construită într-un munte de sare

Capelele din interiorul salinei au fost ridicate pentru minerii care lucrau sub pământ, dar acum sunt vizitate în fiecare an de mii de pelerini catolici şi ortodocşi.

Localitatea Cacica este recunoscută în toată ţara pentru mina de sare funcţională de peste două secole. Administratorii complexului îl prezintă drept un loc de agrement, tratament medical şi chiar spiritual.

Credincioşii romano-catolici merg frecvent la slujbele organizate la capela Sfânta Varvara, lăcaş de cult construit în interiorul minei, la 21 de metri adâncime. Aflată la capătul unei scări cu 192 de trepte, bisericuţa a fost construită în anul 1806 cu altarul şi amvonul sculptate în blocuri de sare masivă.

Impunătoare prin dimensiune, 25 de metri lungime, nouă metri lăţime şi şapte metri înălţime, lăcaşul sfânt devine neîncăpător în zilele de sărbătoare. Cea mai importantă dată în calendarul capelei este 4 decembrie, zi în care este sărbătorită Sfânta Varvara, cunoscută drept ocrotitoarea minerilor.

Capelă ortodoxă cu hramul lui Daniil Sihastrul
La o adâncime şi mai mare, de 35 de metri, se află capela ortodoxă. Basoreliefurile cu tematică religioasă din lăcaşul de cult sunt sculptate în stânca de sare, după modele similare celor din salina de lângă Cracovia. Capela este patronată de Sfântul Daniil Sihastrul. Icoana acestuia este expusă în partea dreaptă a capelei. Turiştii care vin la salină se pot relaxa în „Lacul Sărat", un lac artificial, săpat de mineri la aceeaşi adâncime cu capela ortodoxă, cu o lungime de zece metri şi o lăţime de şase metri.

Bază sportivă inaugurată recent
O altă încăpere la fel de impresionantă prin dimensiuni şi imagine este sala de dans, aflată la 37 de metri în subteran, cu o lungime de 24 de metri, 12 lăţime şi înălţime, dar şi trei balcoane, de asemenea săpate în sare, la marginea sălii de dans.


Aici se desfăşurau baluri comunale, spectacole şi evenimente culturale. Pe lângă locurile special amenajate pentru tratarea unor boli precum astmul şi infecţiile respiratorii, oficialii Salinei Cacica se laudă şi cu o adevărată bază sportivă.
„Cei care vizitează salina pot profita de galeria deschisă recent, unde este amenajată o sală de sport. Aici, turiştii pot veni pentru a juca volei, handbal, fotbal, dar şi pentru tenis de masă“, a explicat Silvestru Hapurne, director economic.

Zeci de mii de vizitatori anual

Numai anul acesta, până la sfârşitul lunii august, Salina Cacica a primit 68.000 de turişti. „Deşi perioada de vizitare a salinei este pe tot parcursul anului, cei cu boli reumatice vin în perioada verii la ştrandul amenajat la suprafaţă cu apă sărată. Celor cu probleme astmatice li se recomandă vizitele în subteran, unde pot petrece câteva ore în mai multe şedinţe“, a declarat Silvestru Hapurne, director economic.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite