Suceava: Mii de sucevence îşi serbează onomastica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lăcaşurile de cult creştin-ortodoxe au avut slujbe speciale cu ocazia sărbătorii Naşterii Maicii Domnului

Oamenii bisericii spun că toţi credincioşii de rit creştin-ortodox practicanţi ar trebui să-şi petreacă ziua  în post şi rugăciune.

 În municipiul Suceava sunt înregistrate 6.086 de femei botezate cu numele Maria şi alte 1.297 de Mariane. Potrivit Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor, foarte puţini bărbaţi suceveni au numele derivat din Maria. Astfel, în statistici apar doar 883 de Mariani. Naşterea Maicii Domnului este considerată una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creştin-ortodox. Din acest motiv, toate lăcaşurile de cult din municipiul Suceava au programate astăzi slujbe speciale.

Hram la Biserica „Sf. Maria“

La lăcaşul de cult de lângă Palatul de Justiţie, singura din oraş care poartă hramul sfintei, preoţii au oficiat încă de aseară vecernia şi litia, iar astăzi dimineaţă, de la ora 8.00, credincioşii au ascultat luterniile şi acatistele premergătoare liturghiei.
„Astăzi ar trebui să se sărbătorească ziua internaţională a femeii, pentru că astăzi s-a născut femeia care i-a dat naştere lui Hristos, considerată în tradiţia ortodoxă prima mamă“, spune Dumitru Airinei, preot la Biserica „Sf. Maria“. Oamenii bisericii afirmă că cei botezaţi creştineşte ar trebui să acorde o atenţie deosebită acestei sărbători. „Depinde de fiecare creştin cum practică credinţa în Dumnezeu, dar este indicat ca ziua de astăzi să şi-o petreacă în post şi rugăciune“, explică părintele Gabriel Herea.

Mulţi dintre sucevenii care sunt aniversaţi astăzi pentru numele de botez spun că nu şi-au făcut un program special şi că preferă o ceremonie discretă, alături de cei dragi.

Sărbătoare la locul de muncă

„Mi-am petrecut ziua prin muncă. Nu am liber de la serviciu şi, cum problemele cu banii nu iartă pe nimeni în ziua de astăzi, voi aştepta ziua de naştere pentru o petrecere mai mare. Anul trecut am ieşit în oraş de Sfânta Maria cu prietenii şi a fost foarte frumos“, precizează Mariana Pintilei, vânzătoare la un magazin.

Două promisiuni îndeplinite

Astăzi este ziua în care a venit pe lume mama Mântuitorului creştinilor. Deşi părinţii Mariei aveau o vârstă înaintată, aceştia au primit vizita unui înger care le-a promis că vor avea totuşi un copil, pe Maria, care la rândul ei îl va aduce pe lume pe Hristos. Părinţii i-au promis că o vor creştina pe Maria, ducând-o la templu.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite