Meşterii de clopoţei fac profit de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânzările de clopoţei merg bine în această perioadă
Vânzările de clopoţei merg bine în această perioadă

Artizanii fac vânzări mari la clopoţei şi oale în aceste zile. Meşteşugarii dau lovitura cu obiectele de tinichea sau tuci pe care le confecţionează acasă,în timpul anului.

Înainte de Sărbători, sucevenii care se ocupă cu vânzarea obiectelor lucrate manual câştigă în luna decembrie cât în tot anul. Aceştia fac încasări frumuşele din lemnul folosit pentru linguri, tablă şi tuci din care confecţionează oalele pentru mâncare. În această perioadă, se vând foarte bine clopoţeii de tinichea, fier şi tablă. „Soţul meu îi face, bate fierul la foc, îi modelează, apoi îi pune limbă. Anul acesta s-a gândit să le facă şi nişte modele, ca să arate mai frumos“, spune Viorica Avram, vânzătoare din Dolhasca.


Afacere cu lipici la copii şi gospodine


Un clopot mic ajunge la 2,5 lei, iar unul mijlociu la 5 lei. Cei mai fideli clienţi sunt copiii, care se pregătesc pentru seara de Anul Nou. Împreună cu soţul, Viorica Avram se ocupă de această afacere de zece ani şi spune că cel mai bine se câştigă de Crăciun. Atunci vinde cele mai multe vase şi tave pentru cozonac. Tot ea are tăvi speciale pentru julfă ,dar şi pentru pasca de Paşte. „Mai facem un fel de tavă rotundă, goală în mijloc, ca o roată. Este numai pentru învârtită, acea cocă care se coace cu zahăr în interior la cuptor“, adaugă femeia. Oalele pentru sarmale sunt cele mai căutate. 30 de lei costă o oală de tuci cu coadă sau torţi, după preferinţe.

Un ceaun pentru mămăligă ajunge la maximum 20 de lei iar un bătător de usturoi la 5 lei. Pe lângă acestea, familia Avram mai lucrează şi desfăcători pentru porumb, vândute cu 2,5 lei bucata. „Acum este iarnă, iar gospodarii desfac grăunţele uscate pentru a le vinde sau pentru a face făină. Vara nu se cumpără. Mai vindem şi tăvi cu formă pentru prăjituri, în special pentru nuci“, a mai spus comercianta. Tăvile pentru cozonac nu trebuie să fie nici prea joase, nici prea înalte. „Dacă sunt prea mici dă aluatul pe dinafară, iar dacă sunt prea mari se prăbuşeşte la coacere“, încheie suceveanca. Până în seara de Ajun, toţi comercianţii se aşteaptă să le crească vânzarea iar unii dintre ei se încumetă chiar să ţină la preţ.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite