Mere pentru şcolari pe lângă lapte şi corn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii se bucură că micuţii vor primi ceva proaspăt la şcoală. Medicii atenţionează că această combinaţie de măr cu lapte va produce diaree copiilor.

Conform unei ordonanţe de urgenţă publicate în Monitorul Oficial, prin care se încurajează consumul de fructe în şcoli, elevii ar trebui să primească, pe lângă corn şi lapte, şi un măr. Fructul ar trebui să ajungă la elevii din clasele I-VIII, începând cu acest an şcolar (2009-2010).

„Legea are multe lipsuri“

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava susţin că programul este binevenit întrucât, pe lângă laptele şi cornul care asigură proteine, mărul îi va aduce elevului şi un aport de vitamine. Numai că, nici până la această dată nu se ştie cine, cum îl aduce, unde îl depozitează, cum este ambalat şi cine îl distribuie elevului.

„Trebuie asigurate anumite condiţii. Fructele nu se depozitează oricum şi oriunde. Trebuie văzut dacă distribuitorul va asigura merele gata ambalate. Dacă nu, reprezentantul şcolii, care pune mâna pe ele şi le împarte, trebuie să aibă analizele medicale făcute la zi pentru a asigura securitatea alimentului. Legea aceasta are multe lipsuri“, este de părere doctorul Ludovic Abiţei, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.

În plus, medicii atenţionează că nu este cea mai fericită combinaţie, cea dintre măr şi lapte. Aceştia susţin că cele două produse vor provoca micuţilor tulburări digestive. „Dacă elevii beau laptele întâi şi apoi mănâncă mărul, există şanse să nu păţească nimic. Însă, dacă mănâncă mai întâi mărul şi apoi beau laptele, se pot produce tulburări digestive şi copiii vor face diaree. Merele trebuie neapărat bine spălate“, a spus doctorul Irina Badrajan, purtător de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava.

Laptele ajunge la pisici

Dincolo de temerile medicilor, părinţii se bucură că micuţii vor primi un fruct proaspăt la şcoală. „Este binevenit mărul, numai să fie bun, să nu fie stricat ca laptele pe care îl primesc copiii. Cornul nu are niciun gust pentru că e din aluat de pâine. Copiii nu le mănâncă, le aduc acasă, iar laptele îl dăm la pisici“, ne-a spus Mariana Buletic, mamă a doi copii.

Elevii sunt şi ei încântaţi de prezenţa mărului în meniul de dimineaţă. „Mă bucur că ne aduc şi mere pentru că e rău laptele pe care-l primim. Un coleg de-al meu s-a şi îmbolnăvit într-o zi din cauza laptelui şi l-a durut burta“, a povestit Bianca, elevă în clasa a IV-a în Dorna Candrenilor.

Banii pentru achiziţionarea de mere pentru elevi vor fi luaţi anul acest din bugetul de stat, dar de la anul bugetele locale vor suporta cheltuielile. În judeţul Suceava sunt 10.000 de elevi în clasele I-VIII.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite