Medicul de familie, văzut doar cu anunţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consultaţiile de la cabinetul medicilor de familie durează câteva minute
Consultaţiile de la cabinetul medicilor de familie durează câteva minute

Sucevenii sunt de părere că noul proiect este greşit şi că vor trebui să se trateze singuri, acasă, după ureche, dacă vor avea urgenţe. 

Vizitele la medicul de familie ar urma să fie posibile doar cu programare, făcută cu cel puţin 24 de ore înainte. Proiectul îi aparţine noului ministru al Sănătăţii, Atilla Cseke, şi ar urma să fie pus în practică de la 1 aprilie. Singurul efect benefic, cred sucevenii, este dispariţia cozilor de la uşa cabinetelor. Pe de altă parte, oamenii sunt îngrijoraţi de situaţiile în care ar putea avea o urgenţă medicală.


„E o prostie. Dacă acum mă simt rău şi am nevoie de ajutorul doctorului, cum să mă programez pentru mâine sau pentru săptămâna viitoare? Nu se poate aşa ceva“,
a spus revoltată Elena Moloci, în vârstă de 42 de ani. Mulţi dintre potenţialii pacienţi spun că, cel mai probabil, se vor întoarce la reţetele de pe vremea bunicii. „O să mă tratez cum ştiu, cu ceaiuri şi cum mai aud pe la televizor, dar poate n-o să se întâmple aşa“, a spus suceveanca Irina Costinean. 


Proiectul noului ministru ar presupune şi reducerea numărului de pacienţi care poate fi „vazut“ zilnic de către medicii de familie. Astfel, o consultaţie ar trebui să dureze, conform proiectului, 15 minute. În şapte ore un medic ar avea astfel 28 de pacienţi. În acest moment, mulţi dintre doctori ajung să consulte şi 70 de pacienţi într-o singură zi, cu mult peste norma normală. Odată pus în practică proiectul, suceveanul care ar suna să se programeze şi ar fi al 29-lea ar trebui să vină la medic peste două zile.

Măsura trebuie adaptată
Reprezentanţii medicilor de familie sunt de părere că măsura programărilor este binevenită, însă „trebuie adaptată la România“. „Medicul ar trebui să hotărască câţi pacienţi tratează într-o zi. Eu am zile în care stau şi patru ore peste program pentru a reuşi să-i văd pe toţi“, a explicat Doina Draga Buimistriuc, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava.
Medicul crede că limitarea numărului de pacienţi ar duce la o supraaglomerare a spitalelor şi a serviciului Ambulanţei. În plus, afecţiunile multor suceveni s-ar putea agrava pentru că nu reuşesc să ajungă la timp la medic.

Argumentele Ministerului
Ministrul susţine că proiectul are ca scop modificarea comportamentului şi mentalitatea medicilor în ceea ce priveşte respectul pentru pacient, dar şi percepţia bolnavului faţă de condiţiile în care se realizează actul medical. Ministrul consideră că, prin programare, bolnavii vor avea mai uşor acces la serviciile doctorilor decât acum, când nu există numere de ordine.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite