Medicii suceveni fug de contractul cadru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ei refuză să semneze actul cu prevederile propuse de Casa de Sănătate, ba mai mult, 20 de doctori au reziliat contractul. Cadrele medicale sunt nemulţumite din cauză că pentru serviciile pe care le vor face Casa de Sănătate le va deconta bani mai puţini.

De la începutul acestui an, 20 de medici au renunţat la contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava, preferând să rămână privaţi sau să plece în străinătate.


Medicii susţin că prevederile noului contract cadru sunt atât în dezavantajul lor, cât şi al pacienţilor. Jumătate dintre cei 20 de medici care au desfăcut contractul cu CJAS sunt stomatologi. Situaţia este îngrijorătoare dacă ne gândim că pe tot parcursul anului trecut au fost doar cinci stomatologi care au renunţat la acest contract.

„Produsele pe care le folosim s-au dublat, iar un medic primar primeşte de la CJAS între 800 şi 1.000 de lei pe lună. Dacă noile prevederi ale contractului pe 2011 vor intra în vigoare, mă voi gândi bine dacă mai semnez contractul. Nu mai merită, mai ales că trebuie să ne cumpărăm cititoare de carduri care ajung la 10.000 de lei“, a declarat medicul primar stomatolog Dumitru C..

Alţi medici susţin că doar sărăcia pacienţilor îi face să nu rezilieze contractul. „Eu nu am să renunţ pentru că am printre pacienţi copii instituţionalizaţi, oameni care nu îşi permit să plătească. Cum să îi întorc de la uşă când îi doare un dinte şi să le spun că nu îi pot ajuta pentru că nu am semnat un contract“, a explicat medicul stomatolog Lavinia Gafiţa.


Reprezentanţii CJAS susţin că niciunul dintre medicii care au reziliat contractul până în prezent nu a dat vreo explicaţie. „Toţi au spus că reziliază contractul din motive personale“, a explicat Anda Sălăgean, purtătorul de cuvânt al CJAS Suceava.


De trei ori aceeaşi boală se plăteşte


Medicii care au rămas în relaţii cu CJAS au prelungit actualul contract prin acte adiţionale. Până la 1 iunie vor trebui să se gândească dacă acceptă noile prevederi decise de şefii Sănătăţii.


Conform acestora, şi pacienţii ar avea de suferit. Ei vor trebui să plătească pentru serviciile medicale dacă fac de mai mult de trei ori în decursul unui an aceeaşi boală. „Dacă o să ne îmbolnăvim de mai mult de trei ori de aceeaşi boală şi nu o să avem bani să mergem la doctor să plătim, nu ne rămâne decât să facem complicaţii şi să murim cu zile“, a spus Dorina Puha, şomeră.


38,7 milioane de lei este bugetul pentru servicii medicale şi medicamente alocat pentru aprilie şi mai în judeţul Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite