Medicii specialişti sunt legaţi de spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 20 de doctori de la Spitalul Judeţean sunt puşi să aleagă între ambulatoriu şi cabinetele individuale. Casa Asigurărilor de Sănătate refuză să semneze mai mult de un contract cu medicii specialişti. Unii dintre aceştia activează în mai multe locuri.

Contractul-cadru pe anul 2010 al Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS) îi pune în dificultate pe medicii specialişti şi, în consecinţă, pe pacienţii lor. „În conformitate cu HG nr.262/2010, fiecare medic care acordă servicii într-o unitate sanitară din ambulatoriul de specialitate îşi desfăşoară activitatea în baza unui singur contract încheiat cu casa de asigurări de sănătate“, a declarat doctor Cristina Iordăchel, şefa CAS Suceava.


Concret, purtătorii de halate albe sunt limitaţi la un singur contract cu CAS, fie pe ambulatoriul spitalului, fie în cabinetul particular sau în clinica privată, unde lucrează în paralel.


Banii vor cântări greu în decizia finală

Medicii spun că măsura îi va constrânge să renunţe la cabinetele individuale şi să lucreze în spitale. Pe de altă parte, mulţi vor continua să colaboreze cu clinicile private care nu au contract cu CAS. În Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava sunt aproximativ 20 de medici care lucrau şi în ambulatoriu şi în policlinică. „Din cei aproximativ 150 de medici câţi lucrează la noi, aproape 100 au cabinete individuale.Majoritatea nu au contract cu CAS deoarece nu le convine, însă cei 15-20 de medici din spital care lucrează şi în ambulatoriu şi în policlinică sunt puşi să aleagă. Acest lucru este un pericol pentru personalul insuficient. Însă, probabil, medicii vor alege spitalul pentru că aşa au contact şi cu pacienţii de pe secţie“, a explicat doctorul Tiberius Brădăţan, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale.


Daniela Neagu, medic neurolog în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, care lucra şi în ambulatoriu şi în policlinică, a luat deja hotărârea. „Am renunţat la cabinetul din policlinică unde lucram cu jumătate de normă deoarece prin noul contract-cadru nu mai aveam voie, iar venitul cabinetului scăzuse. Astfel, în urma noului contract ajungeam să consultăm un pacient pentru 9-10 lei, de unde rămâneam doar cu 3 lei“, a explicat doctor Neagu.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite