Medicii de familie vor să iasă în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Purtătorii de halate albe spun că noile reguli stabilite de CAS îi aduc în pragul falimentului
Purtătorii de halate albe spun că noile reguli stabilite de CAS îi aduc în pragul falimentului

Aceştia consideră abuzive prevederile noului contract-cadru, care le reduc veniturile fixe cu 40%. De o săptămână doctorii nu mai prescriu reţete compensate. Acum, ei ameninţă că-şi vor înceta cu desăvârşire lucrul şi că vor organiza proteste.

De la 1 aprilie medicii de familie suceveni refuză să semneze reţete compensate, bilete de trimitere şi concedii medicale din cauza noilor prevederi din Contractul Cadru (Co-Ca) pe 2010. Doctorii susţin că noile reglementări cuprinse în Co-Ca le reduc veniturile cu 40% şi de aceea au refuzat să-l semneze.

„Au fost reprezentanţii noştri la consultări atunci când s-a făcut Co-Ca. Una s-a vorbit şi alta s-a făcut. E inadmisibil ce se întâmplă. Colegii noştri care au până în 1.500 de pacienţi înscrişi nu vor mai reuşi să-şi întreţină cabinetele. Şi trebuie spus că din cei aproximativ 300 de medici de familie, câţi suntem în judeţ, 80% aici se încadrează“, a explicat doctorul Doina Draga Buimistriuc, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Suceava. Unui medic care are 1.650 de pacienţi înscrişi, Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS) îi deconta până acum aproximativ 7.500 de lei. După noile norme, veniturile sale se reduc la 4.800 de lei, bani care abia îi acoperă întreţinerea cabinetului, consumabilele şi asistentul angajat.

Medicii spun că-i paşte falimentul, iar mulţi pacienţi le dau dreptate. „Noi ce facem dacă atâţia vor da faliment? Unde ne mai ducem când avem nevoie de doctor? La Urgenţe nu poţi să mergi oricând“, se întreabă Ioan Vicol, pensionar.

Noi negocieri la minister

Medicii susţin că deocamdată nu au avut pacienţi care să aibă de suferit din cauza protestului lor. „Ne-a ferit Dumnezeu de cazuri deosebite. Toţi pacienţii care au venit la cabinet în aceste zile au fost înţelegători cu noi. Ne-am făcut în continuare meseria, i-am consultat şi le-am dat sfaturi“, a mai spus Doina Draga Buimistriuc.

Reprezentanţii medicilor de familie vor purta astăzi discuţii cu ministrul Sănătăţii şi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în speranţa că vor fi înţeleşi. Dacă nu vor obţine nimic, aceştia ameninţă că-şi vor întrerupe cu desăvârşire programul de lucru şi că începând de mâine vor organiza proteste stradale.

Ce spun şefii CAS Suceava
Şefii CAS susţin că fondurile alocate medicilor de familie sunt aceleaşi ca în 2009. S-au modificat doar criteriile de decontare, în sensul că a scăzut suma acordată „pe cap de pacient“, dar a crescut plata pentru serviciile prestate. Cei de la CAS vor să încurajeze astfel „migrarea“ asiguraţilor de la medicii suprasolicitaţi la alţii mai „liberi“.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite