Masa de Crăciun, pregătită cu bucate aduse din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe masa Alinei Lichian sunt doar câteva dintre produsele cumpărate din Cernăuţi
Pe masa Alinei Lichian sunt doar câteva dintre produsele cumpărate din Cernăuţi

Chiar dacă Direcţia de Sănătate Publică a recomandat populaţiei să evite deplasările în Ucraina, oamenii ignoră pericolul gripei porcine. Ei spun că fac economii de câteva zeci de lei.

 De câteva zile, la graniţa dintre Ucraina şi Suceava e mare aglomeraţie. Atraşi de preţurile mici ale produselor din ţara vecină, tot mai mulţi suceveni au trecut frontiera pentru a se aproviziona de sărbători. „Am economisit aproape 300 de lei numai la alimente, nu mai spun despre diferenţele de preţ la haine“, a declarat Ionuţ Luchian, inginer. Însoţit de soţia sa, Alina, tânărul a făcut două vizite în Ucraina, în ultimele patru zile. Ieri s-a întors cu sacoşele încărcate cu lapte, unt, caşcaval, peşte, sosuri, ulei şi dulciuri.


Traficul prin vamă a crescut cu 15%


Deşi Direcţia de Sănătate Publică le-a recomandat sucevenilor să evite deplasările în ţara vecină din cauza gripei porcine, oamenii ignoră pericolul.
„Mi-am cumpărat o mască de unică folosinţă, dar cred că se face zarvă mare pentru nimic. Cât timp am fost acolo nu am văzut niciun localnic care să poarte măşti sau măcar fular la gură“, a adăugat Ionuţ Luchian. Diferenţele de preţuri le alungă sucevenilor teama de „porcină“. Un kilogram de caşcaval se vinde în magazinele din municipiu cu aproximativ 25 de lei, pe când în Cernăuţi costă doar 18 lei. Pachetul de unt costă 2,5 lei la ucraineni, pe când aici ajunge la 4 lei. Avantajaţi sunt şi cei care preferă peştele pe masa de Crăciun.


„Noi mâncăm mult pangasius şi acolo kilogramul este la jumătate de preţ. Aici costă 9 lei, iar acolo este 4,5 lei“, a spus Elena Guliciuc, o pensionară care-şi face cumpărăturile  în Ucraina. Gospodinele cumpără şi produse nonalimentare, precum ornamentele pentru bradul de Crăciun sau perdelele pe care le schimbă înainte de sărbători. „Acum am luat mezeluri şi brânzeturi, dar mai facem un drum luna asta până la Cernăuţi pentru că vrem să cumpărăm perdele“, a spus Raluca Fârtaieş, casnică. Şi cum o masă de sărbători nu este completă fără băutură, oamenii bat drumul Suceava-Cernăuţi, în special pentru tărie.


„Am găsit acolo sticle de vin şi vodcă cu numai 10 lei. Am cumpărat whisky şi lichior la doar 30 de lei sticla, pe când aici aş fi plătit pentru aceleaşi sticle de două ori mai mult“, a spus Valentin Botoşan. Potrivit Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Suceava, traficul la graniţă a crescut cu cel puţin 15 la sută. „Ca în fiecare an, înainte de sărbători, traficul prin vamă creşte deoarece sunt multe persoane care-şi fac cumpărăturile din Ucraina. Ne aşteptăm să mai crească“, a declarat Ilie Seriţan Poroch, purtătorul de cuvânt al IJPF Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite