Marii interlopi ai Sucevei, judecați pentru ţepe şi trafic de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Şerşeniuc, Sever Şutu şi Robu Cristian Mihail, zis Porcu’
Adrian Şerşeniuc, Sever Şutu şi Robu Cristian Mihail, zis Porcu’

O grupare din care fac parte nume extrem de cunoscute în municipiul Suceava şi care a acţionat atât pe plan local cât şi în străinătate timp de mai multe luni a fost trimisă la sfârșitul anului trecut în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava.

Printre cei puşi sub acuzare se numără şi Adrian Thiel, fost Şerşeniuc, Dumitru Bîrtoiu, cunoscut sub numele de Dan Popovici, dar şi alte 15 persoane, cum ar fi „Porcu”, „Niţulai”, „Mimi”, „Ghebosu”, „Tequila” sau „Mâr-mâr”. De altfel, o parte dintre ei au ajuns şi după gratii în luna martie a anului 2006, dar nu au stat prea mult închişi.

Acuzaţiile diferă de la persoană la persoană şi pleacă de la constituire de grup organizat, trafic de minori, trafic de persoane sau asociere în vederea comiterii de infracţiuni, până la înşelăciune, fals privind identitatea, fals în declaraţii, respectiv trecere frauduloasă a frontierei României sau a unui stat străin. Faptele descrise în rechizitoriul de 182 de pagini s-au petrecut în perioada 2003-2004, iar procurorii au avut nevoie de cinci ani pentru a finaliza cercetările deoarece au aşteptat ani întregi o serie de răspunsuri la cererile formulate prin comisii rogatorii în ţări precum Germania sau Austria, acolo unde membrii grupării au săvârşit o parte dintre infracţiuni.

„Porcu” şi Sever, capii grupării

Potrivit procurorilor DIICOT Suceava, gruparea era extrem de bine structurată, iar totul se derula pe paliere, fiecare persoană având atribuţii bine definite. În rechizitoriul întocmit de procurori se arată: „Din întreg materialul probator administrat în cauză în cursul urmăririi penale rezultă că grupul infracţional organizat s-a constituit pe parcursul anului 2003, pornind de la inculpaţii Robu Cristian Mihail, fost Hoidrag, zis <Porcu>, şi Şutu Sever, fost Leonte, ca principali organizatori, aceştia având ca punct de plecare, în sensul de <experienţă verificată>,  pe de o parte, activităţile infracţionale pe care le-au desfăşurat anterior pe teritoriul Germaniei şi Austriei (în special furturi în dauna avutului privat) – în anul 2002, iar pe de altă parte, păstrarea legăturilor anterioare, bine închegate, în zonele Hamburg, Spremberg şi Kassel, din Germania, şi Viena, din Austria, unde au fost arestaţi şi condamnaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni de  furt sau tâlhării, şi inculpatul Băbuţă Mihai Ilie, zis <Mimi> (<locotenent> al acestora şi principalul racolator de victime)”.

Victimele, obligate să fure şi să tâlhărească în străinătate

Gruparea pusă pe picioare de „Porcu” şi Sever şi la care au aderat ulterior şi „Mimi”, respectiv „Niţulai” a acţionat în perioada 2003-2004 şi avea ca scop racolarea şi exploatarea de victime minore, prin obligare sau determinare la comiterea de infracţiuni de furt şi tâlhării pe teritoriul Germaniei sau Austriei.

Reprezentanţii DIICOT Suceava au arătat că totul se desfăşura foarte riguros: „Membrii grupării aveau roluri bine stabilite, astfel că, pe de o parte se asigura victimelor transportul până în Germania sau Austria – cazul inculpaţilor Robu Cristian Mihail, Şutu Sever şi Strujan Neculai, victimele fiind racolate în special de inculpatul Băbuţă Mihai Ilie, grup la care a devenit adept şi inculpatul Dancu Cristian Constantin, acesta cunoscând şi împărtăşind ulterior principiile şi regulile grupului infracţional”.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că victimele erau alese în aşa fel încât să nu poată provoca prea multe neplăceri. Astfel, erau alese persoane din familii cu resurse materiale minime, multe dintre ele dezorganizate, cu mulţi fraţi, din cartiere mărginaşe ale municipiului Suceava. „Marea majoritate a victimelor lucrau ca <şoareci> pe microbuzele maxi-taxi din Suceava sau făceau parte din anturajul acestor <şoareci> (vecini de bloc, prieteni) şi erau cunoscuţi de o parte  din membrii grupării, prin intermediul căreia ceilalţi traficanţi reuşeau să afle rapid preocupările incipient infracţionale sau infracţionale cu care erau cunoscuţi aceştia”, se specifică în rechizitoriu.

17 persoane, trimise în judecată

Procurorii DIICOT Suceava au trimis în judecată 17 persoane, majoritatea dintre acestea cu domiciliul în municipiul Suceava. Este vorba de Cristian Mihail Robu, fost Hoidrag, zis „Porcu”, de 39 de ani, Ilie Mihai Băbuţă, zis „Mimi”, de 29 de ani, Sever Şutu, fost Leonte, de 42 de ani, Neculai Strujan, zis „Niţulai”, de 46 de ani, Adrian Thiel, fost Şerşeniuc, de 42 de ani, Valentin Donu, fost Jaronka, de 37 de ani, Cristian Constantin Dancu, de 40 de ani, Dumitru Marius Ciobotaru, zis „Tequila”, de 25 de ani, Nicolae Mugurel Pastor, zis „Ghebosu”, de 28 de ani, din Suceava, Ştefăniţă Bujorean, de 24 de ani, Marian Ciprian Pentelescu, zis „Mâr-mâr”, de 25 de ani, Marian Herghelegiu, de 24 de ani, Daniel Ioan Bidalah, de 24 de ani, şi Cornel Daniel Dobroghii, zis „Şchiopu”, de 34 de ani, toţi din Suceava, respectiv Dumitru Bîrtoiu, fost Popovici, zis „Dan Popovici”, de 38 de ani, din Şcheia, Florian Petru Pîrvu, de 24 de ani, din Ipoteşti, şi Viorel Bordei, de 25 de ani, din Plopeni.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite