Suceava: Mariana Dragomirescu: Îi duce pe copii în lumea culorilor (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Mariana Dragomirescu: Îi duce pe copii în lumea culorilor (PORTRET)
Suceava: Mariana Dragomirescu: Îi duce pe copii în lumea culorilor (PORTRET)

Suceveanca este îndrumătoarea Cercului de Pictură de la Palatul Copiilor de 20 de ani. Elevii care i-au trecut prin mână au obţinut premii importante.

Îi învaţă să deseneze pe micuţii înscrişi la Cercul de Pictură de la Palatul Copiilor Suceava. Şi-a dorit dorit să fie profesor de mică, atunci când şi-a descoperit pasiunea pentru artele plastice. A muncit mult să-şi şlefuiască talentul, încă de la o vârstă când alte fete nu se gândeau decât la păpuşi. La finalul liceului a dat admitere la Institutul de Arte Plastice Iaşi.

Şi-a făcut ucenicia la trei şcoli din municipiu

„Am intrat din prima, iar visul meu de a deveni profesoară s-a realizat la finalul studiilor“, mărturiseşte pedagogul. Activează ca dascăl din 1974 şi a predat până acum la trei şcoli din municipiul Suceava. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când lucrează la Palatul Copiilor. „Aici vin doar elevi cu înclinaţii spre arte plastice, pe când la şcoală vin copii talentaţi în mai multe domenii“, spune Mariana, fericită că are ocazia să lucreze cu micuţi talentaţi şi pasionaţi.

Primele lecţii predate de „doamna profesoară“ constau în desene făcute cu creionul. Abia apoi copiii deprind tehnici mai complexe, cum ar fi grafica în tuş, pictura pe suport de hârtie, sticlă sau lemn, precum şi să analizeze critic o lucrare. Profesoara de desen susţine că în cei 35 de ani de activitate a avut parte de foarte mulţi elevi talentaţi.

Majoritatea au ales să se specializeze în arte plastice, după ce au trecut pe la Cercul de Pictură condus de Mariana Dragomirescu, la facultăţi din Bucureşti, Cluj sau chiar Kiev. Mulţi dintre ei au obţinut premii internaţionale importante. Profesoara crede că numai în Japonia sunt peste 20 de premii la concursurile „Bienala de artă“ şi „Casa Visurilor Mele“, obţinute de pictori care i-au trecut prin mână.

„Elevii mei au luat premiu special în Macedonia la Lidice în 1995 şi două premii speciale în Africa de Sud. Din 1992 şi până în 2005 au luat foarte multe premii“, se mândreşte Dragomirescu.

Dezamăgită de ultimele generaţii

Printre cei mai buni se numără Raluca Bivolar, cu două premii în Japonia la Concursul Internaţional „Casa Visurilor Mele“, Diana Donisan tot cu două premii la acelaşi concurs, Ramona Ţăranul medaliată cu argint în India la concursul „Shankar’s Children“ plus un premiu special în Japonia la concursul „Bienala de artă“ din Kanagawa.

Toate aceste premii au fost obţinute în urma cu 10 ani. „Acum copiii au mai multe preocupări şi îşi pretrec foarte mult timp în faţa calculatorului“, explică profesorul faptul că, din 2005, elevii ei nu au mai luat premii la concursurile internaţionale de pictură, însă speră să remedieze neajunsul curând.

Profil
Născută. 30 mai 1952
Studii. Institutul de Arte Plastice, Iaşi
Familie. Căsătorită

Întrebări şi răspunsuri
La câte expoziţii aţi participat?
Sincer, nu mai reţin, dar au fost destule. Am avut numeroase participări la expoziţiile judeţene şi acum zece ani am avut o expoziţie chiar şi la Chişinău. Picturile mele aveau ca tematică predominantă peisajele şi portretele. 
Ce planuri de viitor aveţi?
Pregătesc copiii să participăm la concursurile judeţene, interjudeţene, naţionale şi internaţionale, în funcţie de invitaţiile pe care o să le avem. Sper să ne facem iar recunoscuţi în străinătate.

Ce-i place
Iubeşte în egală măsură şi celelalte domenii artistice. Gustă din plin arta cinematografică şi muzica. „Îmi place foarte mult muzica veche, cea din anii ’70 şi ’80, dar şi muzica simfonică“, mărturiseşte profesoara.
Ce nu-i place
„Cred că oraşul nostru este unul care are foarte multe locuri demne de a fi văzute, dar că drumurile Sucevei pline de gropi fac imposibil acest lucru“, remarcă profesoara. În afară de starea străzilor, Marianei Dragomirescu nu-i plac nici mall-ul şi nici aglomeraţia.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite