Suceava: Manualele impuse de dascăli golesc buzunarul părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă la gimnaziu părinţii plătesc doar culegerile şi caietele speciale, la facultate studenţii cumpără şi cursurile profesorilor.

Mulţi părinţi se plâng că au de făcut cheltuieli neprevăzute cu manualele cerute copiilor de către profesori. Chiar dacă nu este obligatorie o anumită carte deoarece nu se află în curicula şcolară, părinţii o cumpără pentru că aşa cere dascălul.
Sucevenii care au copii la şcoală susţin că ajung să cheltuiască zeci de lei în plus pentru manuale alternative sau diverse culegeri.


Unii copii vin acasă şi spun că profesorii îi ameninţă cu scăderea notei în cazul în care nu se prezintă cu manualele „recomandate“. „Culegerea la matematică ar putea fi trasă la xerox de toţi copiii deoarece nu e manual de educaţie plastică, să fie color. Profesorii însă îi obligă, unii fac ei comandă şi aşteaptă banii de la copii. Nu mi se pare corect pentru că fiecare profesor vine cu pretenţiile lui şi noi nu facem faţă“, spune Elena Bucur, mama unui elev de clasa a VIII-a.


Copiii recunosc că în fiecare an li se cer bani pentru diverse culegeri, chiar dacă nu le folosesc prea des. „Dacă ar cere una la bancă ar fi bine, eu mă înţeleg cu colega mea, dar ne cer de la mai multe edituri pentru că îşi dă seama profesoara că e mai bună alta, ori că are mai multe exerciţii. Şi noi trebuie să cumpărăm de fiecare dată“, spune Adriana Popa, elevă în clasa a V-a.


„Cumpărăm cărţile profesorilor“


Dacă la clasele gimnaziale cheltuielile se rezumă la culegeri şi caiete speciale, la liceu elevii se lovesc de alte cerinţe. „Avem un profesor de matematică care ne spune să cumpărăm o revistă ca să ne pună un zece“, povesteşte Iulian Vântu, elev în clasa a X-a. La facultate, studenţii scot şi mai mulţi bani din buzunar. Există profesori care îşi duc la editură cursurile şi le recomandă tinerilor să cumpere cartea ca să aibă de pe ce învăţa.


„Am un profesor care vine cu geanta plină de cărţi, scoase în toată viaţa lui şi ne cere să le cumpărăm şi să-i spunem ce părere avem. Ba chiar să facem recenzii pe ele“, povesteşte Alexandru Moisuc, student în anul II. Profesorii întrebaţi de acest fenomen refuză să comenteze. Uneori apelează la  sprijinul agenţilor de pază pentru a pune capăt unei eventuale discuţii.

Şcolarii, „cocoşaţi“ de ghiozdane

O altă nemulţumire a părinţilor este faptul că în ghiozdan sunt prea multe cărţi şi că acest lucru pune în pericol sănătatea copiilor lor. „Ghiozdanul este prea greu, cărţile din ultimii ani sunt prea groase, au coperţi grele. Ei nu se gândesc la săracii copii? Băiatul meu este slăbuţ, îi mai duc eu ghiozdanul până la poarta şcolii“, spune Mioara Elisei. Deoarece această problemă îi îngrijorează din ce în ce mai mult, părinţii au început să le cumpere copiilor ghiozdane cu mâner şi roţi, care pot fi trase.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite