Mai multe manechine decât clienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorii standurilor din centrele comerciale sunt păsuiţi cu lunile la plata chiriei pentru a reuşi să treacă de criza vânzărilor.

 Recesiunea a dat peste cap planurile administratorilor marilor lanţuri de centre comerciale, care şi-au deschis filiale la Suceava.

Astfel, mulţi dintre patronii care au închiriat spaţii în centrele comerciale au dat faliment în ultimele luni ori s-au retras din cauza încasărilor foarte mici. Cei care au rămas sunt nevoiţi să ia măsuri drastice pentru a supravieţui.

„Acum un an, în buticul nostru lucrau 14 persoane. Acum am rămas doar opt. În plus, şi salariile au fost reduse cu câteva sute de lei“, s-a plâns Dorina Dreţcanu, angajat al unui magazin dintr-un centru comercial.

În unele cazuri, vânzătorii nu au fost plătiţi cu lunile ori au fost remuneraţi cu produse în locul banilor. „M-am trezit de câteva ori că am primit haine în locul banilor. Mi le-a pus şeful în mână şi mi-a zis să mă descurc“, a explicat Alexandra Ungurescu, consilier vânzări. 

Jumătate din salariu pentru o haină de firmă

Cei mai afectaţi de lipsa clienţilor sunt patronii magazinelor care comercializează haine.

Nu de puţine ori, sucevenii aleg doar să privească marfa din rafturi şi merg să-şi procure îmbrăcăminte din alte locuri, mai ieftine. „Aş vreau să-mi cumpăr o haină de iarnă, dar nu-mi permit. Nu pot să dau jumătate de salariu doar ca să am o ţoală de fiţe“, a spus Vasilică Mărculescu, electrician. Administratorii marilor centre comerciale sunt dispuşi la compromisuri mari pentru a-şi pătra clienţii.

Astfel, patronii magazinelor aflate în pragul falimentului sunt păsuiţi la plata chiriei mai multe luni. De acelaşi „tratament“ beneficiază şi investitorii care vor să-şi deschidă standuri noi. 

„Toate magazinele şi-au recalculat chiriile pentru a supravieţui. Cumpărătorii sunt din ce în ce mai puţini din cauza crizei financiare care-i afectează“, a spus Laurenţia Dumitrache, administrator al unui magazin dintr-un centru comercial sucevean.

3.770 de firme închise în 2009
În primele zece luni ale anului, 3.770 de agenţi economici din judeţ şi-au închis porţile, comparativ cu 568 anul trecut. Prima cauza care a dus la dizolvarea societăţilor a fost refuzul sau incapacitatea administratorilor de a plăti impozitul forfetar impus de Guvern. Totodată, Oficiul Registrului Comerţului Suceava a cerut în instanţă dizolvarea altor 959 de firme.

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite