UPDATE FOTO 40 de gospodării inundate în urma unei deversări greşite a muncitorilor de la Gospodărirea Apelor. Prefectul Sucevei cere demisia directorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii care s-au trezit cu apa în curţile caselor se luptă la această oră să combată efectele inundaţiei. Reprezentanţii SGA Suceava au spus că în urmă cu aproximativ jumătate de oră lucrările au încetat şi se lucrează la remedierea situaţiei.

UPDATE ora 13.30: Prefectul Sucevei, Sorin Popescu, a cerut Ministerului Mediului şi Pădurilor demiterea directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, Ioan Ungureanu, deoarece golirea acumulării Lipoveni a fost realizată fără verificarea stării albiei pârâului Dragomirna.


 
În cursul zilei de ieri a fost semnalată în digul acumulării Lipoveni apariţia unei infiltraţii. Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a luat măsura golirii controlate a acumulării, pentru a permite intervenţia la dig. Golirea a fost însă realizată fără verificarea stării albiei pârâului Dragomirna, ce traversează cartierul Iţcani din municipiul Suceava, aceasta fiind colmatată cu deşeuri lemnoase şi plastic. Acest lucru a determinat crearea unui efect de baraj, inundând aproximativ 30 de gospodării şi zece locuinţe, înregistrându-se şi pagube materiale“, a declarat prefectul Sorin Popescu, care a stabilit, prin Ordin, o comisie pentru identificarea, inventarierea şi evaluarea pagubelor.

image
image
image

UPDATE ora 11.30: Pompierii suceveni intervin la această oră cu patru echipaje ale ISU pentru limitarea pagubelor şi evacuarea apei din gospodăriile din cartierul Iţcani afectate de inundaţiile produse în urma decolmatării lacului Lipoveni.

image

Şeful ISU Suceava, colonelul Ion Burlui, a pornit spre locul intervenţiei pentru a face o estimare a locuinţelor afectate de inundaţii.

image
image

Estimările preliminare vizau circa 30-40 de gospodării afectate, şi aici mă refer la curţi, grădini şi anexe. Ar fi 7-8 case în care apa a pătruns, însă o situaţie exactă vom avea peste o oră“, a precizat colonelul Burlui, care a explicat că SGA Suceava a încercat să scadă nivelul apei lacului Lipoveni, însă a deversat o cantitate prea mare de apă, care a ajuns să pătrundă în gospodăriile a zeci de locuitori ai cartierului Iţcani.

image

În această dimineaţă, în jurul orei 09.30, angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava au acţionat în zona Dragomirna încercând să facă o deversare controlată a lacului Lipoveni. Situaţia a luat o turnură neprevăzută şi în acest moment zeci de locuinţe din zonă sunt inundate.

image

Mai multe efective intervin la această oră în zona Iţcani, unde se înregistrează inundaţii la mai multe locuinţe. Este vorba despre o deversare controlată a celor de la SGA la lacul Lipoveni“, a specificat reprezentantul ISU Suceava.

image

Oamenii care s-au trezit cu apa în curţile caselor se luptă la această oră să combată efectele inundaţiei.

image

Reprezentanţii SGA Suceava au spus că în urmă cu aproximativ jumătate de oră lucrările au încetat şi se lucrează la remedierea situaţiei. Intenţia lor era de a opri erodarea malului drept al lacului Lipoveni.

image


Vom reveni cu amănunte.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite