Suceava: PORTRET: Magdalena Stănescu le-a dat lecţii de pictură străinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: PORTRET: Magdalena Stănescu le-a dat lecţii de pictură străinilor
Suceava: PORTRET: Magdalena Stănescu le-a dat lecţii de pictură străinilor

Cu mâna dreaptă ţine pensula, iar cu stânga aparatul foto. Zâmbeşte mereu, fără un motiv anume, şi îşi ascunde copilăria tristă în sertarul cu poze alb-negru.

i-a iubit toţi fraţii de cruce pe care i-a avut la orfelinatul din Iaşi, iar acum îşi aminteşte de ei ca Nică a lui Creangă. Cu dragoste. Dintre părinţi, doar mama mai trăieşte, fiinţa pe care o vizitează din când în când. În rest, s-a descurcat singură de mică şi recunoaşte că a avut mereu o pornire băieţoasă.

„Primul aparat de fotografiat mi l-am luat pe timpul liceului, cu banii câştigaţi la un concurs naţional de pictură. A fost cea mai mare realizare a mea. Apoi, în alt an, am vândut la Mitropolie, de Sfânta Parascheva, la o tarabă cu icoane, cruciuliţe şi lumânări", explică Magdalena.

„Culorile trebuie alese cu grijă"

„M-au plătit bine zilele acelea şi mi-am luat un aparat performant pe care dădusem opt milioane pe atunci. De atunci nu-l mai las din mână", mai spune tânăra. Icoanele ei pe sticlă parcă prind viaţă din pensula umezită de culoare. Orele multe petrecute cu răbdare deasupra Patimilor lui Iisus ori peste veşmintele purpurii ale Fecioarei Maria se înnobilează parcă.

„Culorile trebuie alese cu grijă. Există nuanţe speciale pentru veşminte, pentru chipuri sau pentru contrast. De regulă, fac fondul cu albastru pentru că dă o notă mai celestă, iar Mântuitorul trebuie să aibă mereu, când este pe cruce, o nuanţă cadaverică, să exprime moartea. În ocru se amestecă un pic de albastru în zona coastelor şi a pulpelor", mărturiseşte pictoriţa.

A instruit 70 de copii

Cea mai mare realizare a ei a fost atunci cânt a condus atelierul de pictură din cadrul unei tabere internaţionale de la Tismana. Mitropolia Ortodoxă a Europei Occidentale şi Meridionale i-a dat pe mână peste 70 de copii din diferite ţări pentru a-i învăţa să picteze icoane.

„Erau din Italia, Portugalia, Franţa, Islanda, Spania şi Republica Moldova. Organizatorii sunt nişte oameni deosebiţi, îl amintesc aici pe Mitropolitul Iosiv, iar copiii au fost receptivi la motivele noastre religioase din pictură. Am învăţat multe de la ei şi m-am simţit folositoare", a adăugat tânăra de 24 de ani.

Pe lângă pictură o mai fascinează muzica clasică şi cea instrumentală. În liceu cânta muzică religioasă cu seminariştii treziţi dimineaţa la vecernie. „Mă trezeam odată cu ei, la 6.00, şi mergeam în biserică. Nu am avut niciodată voce sau ureche muzicală. Aveam glasul cel mai gros şi rămâneam adesea în urmă, dar nu se supăra pe mine părintele director. Eram singura fată care venea şi la slujba de seară", îşi aminteşte Magdalena.

Şi-a plătit facultatea din premii

Când vine vorba despre fotografie are tot timpul aparatul atârnat de gât. A făcut cursuri specializate în acest domeniu pentru a putea câştiga mai apoi bani. Aşa a reuşit să se întreţină la facultate, din banii câştigaţi la concursurile naţionale şi internaţionale. Se mândreşte că în felul acesta a vizitat şi numeroase ţări, pe care altfel nu le-ar fi putut prinde în obiectivul fotografic.

întrebări şi răspunsuri
Când ai descoperit pictura pe sticlă?
Pe când eram la Seminarul Teologic „Vasile cel Mare“ din Iaşi. Acolo am fost la clasa de Patrimoniu, unde aveau voie şi fetele, şi am descoperit că iubesc icoanele. Lucram şi peste program, în camera mea, şi cu timpul am început să particip la concursuri. De la cele judeţene la cele naţionale, apoi am luat contact cu lumea din afară. Pentru talentul meu m-au ales coordonator la taberele internaţionale pentru copii.
 De ce ai ales Geografia şi nu Universitatea de Artă?
Eu aş fi vrut să continui cu Teologia, când eram mică voiam să mă fac popă. Dar m-am gândit să fac o schimbare şi uite aşa am învăţat toate pietrele din România.

ce-i place
Este pasionată de lumea artei şi de muzica religioasă. Îi plac filmele româneşti, în special pelicula „Weekend cu mama“, pe care o revizionează cu plăcere. Dintre regizori îi preferă pe Stere Gulea şi Liviu Ciulei.
ce nu-i place
Matematica şi tot ce înseamnă exactitate. Nu-i plac tinerii care nu reuşesc să-şi facă măcar o pasiune din tot ce li se întâmplă şi-şi pierd timpul cu viciile vârstei.

profil
născută. 5 februarie, 1985, Iaşi.
studii. Studentă în ultimul an la Facultatea de Geografie.
familie. Necăsătorită.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite