Suceava: Magazinele second, profitabile pe criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Magazinele second, profitabile pe criză
Suceava: Magazinele second, profitabile pe criză

Proprietarii importă marfa din ţări precum Italia, Portugalia, Germania, Franţa şi se laudă cu o afacere sigură şi profitabilă.

Mulţi suceveni au renunţat la hainele scumpe din magazine şi au început să cumpere îmbrăcăminte de la magazinele second hand din oraş deschise în ultimii trei ani la orice colţ de stradă. Cel puţin cinci astfel de centre comerciale au apărut în fiecare dintre cele şase cartiere ale oraşului.


Dacă proprietarii de societăţi comerciale se plâng de o scădere dramatică a profitului în ultimele zece luni, patronii de magazine cu haine la mâna a doua aduse din afară se laudă cu vânzări-record şi clienţi fideli. „La început, mi-a fost frică să nu iau râie, vreo boală de piele, vreo alergie sau cine ştie ce faună. Lenjerie intimă nu cumpăr, cu asta nu sunt de acord. Acum frecventez des magazinele, ştiu unde sunt superofertele, în ce zile şi mai ales când aduc marfă“, povesteşte Mihaela Varniciuc, casnică.


Igiena proastă, amendată


Cele mai căutate vestimentaţii sunt cele de copii, pentru care mămicile petrec destul timp printre umeraşele atârnate peste tot. „Este o femeie care, de câte ori intră, stă cel puţin o oră şi-i caută băieţelului ei hăinuţe, jucării. Oamenii vin pentru că hainele sunt aproape noi, iar calitatea este net superioară celor din magazinele mari“, a mărturisit Geta Rotaru, vânzătoare magazin second hand.


Pe de altă parte, inspectorii de la Protecţia Consumatorilor găsesc nereguli aproape la fiecare control întreprins în  aceste magazine. „S-au găsit nereguli de genul: produse fără etichetă, componenţă necunoscută a materialelor, marfă fără documente de provenienţă“, a declarat Elena Oanea, inspector OPC Suceava.


Reduceri la reducere


1 leu sau 2. Atât ajunge o rochie sau o pereche de pantaloni la sfârşitul săptămânii, când second hand-urile practică reduceri de preţ. După ziua de miercuri, preţurile scad până la 50%, sâmbătă ajungând la 70%, în limita stocului disponibil.


Atunci este perioada celor care vin şi cumpără fără să pună mare accent pe modă şi vechimea produsului. „Sunt de acord, atâta timp cât se fac controale de la OPC, iar hainele sunt dezinfectate. Am  intrat odată şi mirosea îngrozitor. De atunci, evit să mă mai duc“, a spus Alina Tcaciuc, gestionar patiserie. Pentru cei mai pretenţioşi clienţi, oferta este epuizată încă de luni sau cel târziu marţi seara, când produsele cele mai bune şi-au găsit cumpărătorii.

 Comercializarea în magazinele de tip second hand a încălţămintei, a lenjeriei intime şi a jucăriilor este pedepsită cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei. Cu toate acestea, unii administratori dosesc marfa ilegală printre rafturi pentru a nu fi găsită în timpul controalelor celor de la Protecţia Consumatorului.

Marfă ilegală dosită în rafturi

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite