Suceava: Portret/Cezar Popescu: „Mă deranjează simetria în artă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suceveanul se împarte între sculpturi şi decoraţiuni, după ce a lucrat şi în domeniul arhitecturii. Şi-a donat cea mai ambiţioasă lucrare Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi.

Sculptorul Cezar Popescu este fascinat de domeniul artelor plastice încă din timpul liceului, când unul dintre dascălii săi l-a încurajat să-şi exprime ideile cu ajutorul pietrei şi al daltei. „Profesorul meu de desen din timpul liceului, care avea pregătire de sculptor şi realiza busturi cu clasicii literaturii, m-a inspirat să urmez calea sculpturii“, a declarat Cezar Popescu.


În atelierul profesorului  a făcut primii paşi către modelaj şi sculptură. Pregătirea pentru admitere a făcut-o cu Virgil Parghel, profesor de pictură la Liceul de Artă din Suceava.


S-a pregătit temeinic pentru admiterea la liceu


Astfel a cunoscut-o şi pe regretata cântăreaţă Anca Parghel. Un an nu s-a dezlipit de atelierul de lucru, unde exersa zi de zi pentru a fi sigur că va trece de examenul de admitere. Prima sculptură a realizat-o după moartea scriitorului Constantin Ştefuriuc şi a fost destinată Şcolii cu clasele I-VIII din Udeşti, localitatea natală a prozatorului.


Prima sa expoziţie a fost găzduită de o galerie de artă din Iaşi unde, alături de pictorul Constantin Ungureanu Box, a expus câteva sculpturi. Au urmat zeci de expoziţii colective, dar şi personale. „Din păcate, sculptura de dimensiuni mai mari se acumulează în timp şi nu pot face expoziţii cu 30 de obiecte într-un an“, a explicat sculptorul. Cea mai mare sculptură a artistului măsoară cinci metri şi reprezintă un portret al lui Petre Ţutea, care se află la Universitatea „George Enescu“ din Iaşi. În facultate a colaborat cu un birou de arhitectură din Suceava, unde a lucrat cu arhitectul Adi Mocanu.

 „Am învăţat foarte mult despre arhitectură când mergeam pe şantierele pe care dumnealui le coordona“, a explicat sculptorul. Pentru a se întreţine, artistul face în timpul liber design interior. „Este mai uşor să prind comenzi în acest domeniu fiindcă pentru cultură nu se alocă fonduri“, a spus Cezar.


Şi-a donat toate lucrările


Suceveanul a realizat zeci de sculpturi, dar nu a ţinut la niciuna atât de mult încât să o păstreze. „Am preferat să le dau mai departe. Nu a fost un gest din orgoliu, dar am considerat că o lucrare pe care am înstrăinat-o lasă loc alteia noi“, a spus sculptorul.


Printre lucrările realizate de artist se află monumentul dedicat lui Ion Grămadă, Trofeul Festivalului Internaţional „Naţiunea Poeţilor“ în 2007. A realizat şi portrete ale lui Frantz Cavaler des Loges, fost primar al Sucevei.

Întrebări şi răspunsuri
Este nevoie de talent pentru design?
Sigur, mai ales că pe piaţa Sucevei concurenţa este foarte mare. Chiar dacă este un oraş mai mic, aici se fac lucruri extraordinare.


Primeşte Suceava fonduri pentru artă?
În ultimii cinci ani, au fost alocate sume mai mari de la Ministerul Culturii pentru investiţii. Instituţiile locale nu se implică şi asta se vede cu ochiul liber. Ultimele lucrări au fost realizate cu implicarea importantă a lui Emil Ursu şi a scriitorului Ion Drăguşanu.

Ce-i place
Îmi plac filmele alb-negru, au o altă decenţă, formulă. Cum e gustul la muzică, nu se poate explica în cuvinte ce simţi atunci când vezi un film alb-negru“, a spus Popescu. Suceveanul este atras şi de domeniul arhitecturii.

Ce nu-i place
Sculptorului nu-i plac cartierele muncitoreşti şi nici culorile blocurilor. „Culorile ţipătoare mă deranjează profund şi cred că asta este o defulare cu rădăcini pe vremea lui Ceauşescu, când erau folosite doar griurile triste“, a declarat Cezar Popescu.

Profil
Născut. 14 mai 1973, Suceava.
Studii. Universitatea de Arte „George Enescu“, Iaşi.
Familie. Căsătorit, are un copil.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite