Apă caldă de la oală, o lună întreagă, pentru suceveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metoda aceasta o tot practică de ani de zile, în timpul verii, când apa caldă este sistată pentru revizii şi lucrări de reabilitare. 20 de milioane de euro s-au investit până în reabilitarea conductelor şi schim-barea magistralelor, însă la robinete încă mai curge apă rece în loc de caldă. În luna aprilie a acestui an, Primăria a încercat interzicerea debranşării de la sistemul centralizat.

Acestea sunt ultimele zile în care miile de suceveni racordaţi la sistemul centralizat se mai pot bucura de duşuri şi băi în condiţii normale. De la 1 august, timp de o lună, vor fi nevoiţi să încălzească apa în oale, pe aragaz.

Metoda aceasta o tot practică de ani de zile, în timpul verii, când apa caldă este sistată pentru revizii şi lucrări de reabilitare. Chiar dacă până în prezent s-au investit 20 de milioane de euro în modernizarea punctelor termice şi înlocuirea magistralelor,sucevenii trebuie să revină anual, timp de o lună, la condiţiile primitive de viaţă. Nu de puţine ori termenul a fost depăşit sau chiar dublat, însă ritmul de melc este specific oricărei iniţiative administrative.

„Este un program de reparaţii făcut la nivelul societăţii de termoficare. Sunt multe lucrări care vin în sprijinul cetăţenilor, pentru că ei plătesc apă caldă pe post de apă rece. Trebuie să ducem nişte conducte de recirculare şi avem câteva zone în oraş în care vor fi făcute aceste lucrări“, a declarat primarul Ion Lungu. Se va interveni în zona a nouă puncte termice din Arini, Zamca, Centru şi Burdujeni, astfel încât sucevenii să nu mai trebuiască să aştepte 15 minute până ce apa de la robinet să se încălzească. 

În loc de oale, boiler sau centrală termică
Pentru cei care vor apă caldă non-stop există două variante, boilerul şi centrala termică, însă costurile achiziţionării şi instalării sunt destul de piperate. „Am renunţat la unele lucruri şi mi-am cumpărat un boiler, pe care mi l-a instalat vecinul. M-a costat circa 600 de lei, dar pot face duş toată luna august. În schimb, factura la curent electric este mare“, a spus Gabi Sofian, asistent manager.

Nemulţumirile sucevenilor cresc an de an, astfel că reprezentanţii asociaţiilor de proprietari de pe lângă punctele termice Obcini IV şi George Enescu IV/III/I au transmis autorităţii locale intenţia locatarilor de a se debranşa de la sistemul centralizat din cauza temperaturii scăzute a apei calde ce le este furnizată. Municipalitatea însă este obligată să asigure un prag minim de rentabilitate investitorului care construieşte noua centrală termică a oraşului, fapt pentru care, în luna aprilie a acestui an a încercat interzicerea debranşării de la sistemul centralizat.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite