Ludovic Abiţei păzeşte sănătatea sucevenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Abiţei
Ludovic Abiţei

Medicul se declară o persoană idealistă. El a învăţat ce înseamnă să fii şef încă de pe băncile facultăţii, când a fost preşedintele comitetului de cămin.

Născut în Botoşani în 1952, Ludovic Abiţei a ajuns la Suceava la vârsta de patru ani, după ce tatăl său, „miliţian“ pe atunci, a fost repartizat aici. „Nu îmi mai amintesc de la Botoşani decât o stradă lungă, în capăt fiind o clădire cu geamuri înalte şi rotunde sus. Era Spitalul de Pediatrie“, povesteşte directorul Abiţei. La Suceava a făcut şcoala, liceul şi tot aici şi-a găsit şi iubirea, în clasa a XII-a, de care este alături şi acum.


A fost medic la ţară


„Educaţia pe care am primit-o în acele vremuri avea la bază principiul drepturilor colective, dreptul comunităţii. Mi-a plăcut ideea  de a-i ajuta pe oameni şi aşa m-am hotărât să dau la Medicină“, a explicat Ludovic Abiţei alegerea din tinereţe. A absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie la Iaşi, în 1980, cu notă maximă. În timpul studenţiei s-a căsătorit şi i s-au născut un băiat şi o fată până la absolvire. Au urmat trei ani de stagiatură pe care i-a făcut la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, unde a învăţat tot ceea ce înseamnă medicină.


„În facultate am învăţat teoria, însă practica am deprins-o la Suceava, alături de medici valoroşi, dintre care mulţi nu mai sunt. Îmi amintesc cu drag de dr. Andriu, dr. Posteancă, dr. Maiorescu - o somitate a medicinei, dr. Pintilie, dr. Postolache, dr. Ciobanu, dr. Săvescu şi mulţi alţii de la care am învăţat foarte multe“, detaliază directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. În acelaşi timp, a fost şi medic de dispensar, timp de 11 luni, la Fântânele.

„Nu mi-a plăcut să fiu pe locul doi“


La terminarea stagiaturii, deoarece îi era frică de mortalitatea infantilă, atent supravegheată în timpul comunismului, Ludovic Abiţei a preferat să fie medic de întreprindere. „Mi-ar fi plăcut o specialitate chirugicală. Ori chirugie, ori ginecologie, însă şi atunci, ca şi acum, se găsea câte unul care avea pe cineva programat şi nu mai erau locuri libere“, spune cu regret Ludovic Abiţei.


În 1983, el a fost numit medic la întreprinderea chimică din Fălticeni, unitate ce avea arondate opt unităţi cu peste 8.300 de persoane. A profesat în micul orăşel sucevean timp de cinci ani, până în 1988, când i s-a propus un post de medic igienist la Sanepid. Şase ani mai târziu el a ajuns şeful actualui Direcţii de Sănătate Publică. De-a lungul carierei, Ludovic Abiţei a învăţat ca să fie mereu în fruntea celorlalţi. „Nu mi-a plăcut niciodată să fiu pe locul doi“, a precizat el. În prezent, Ludovic Abiţei conduce departamentul de inspecţie din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.

profil
născut. 21 februarie 1952, Botoşani.
studii. Institutul de Medicină şi Farmacie Iaşi, absolvit în 1980.
familie. Căsătorit, are doi copii şi doi nepoţi.

ce-i place
Îi place adevărul, vânătoarea, să schieze, să patineze, să asculte muzică bună, ritmată, dar nu zgomotoasă. Îi mai place să şofeze şi stupăritul. „Îmi place să aplic forţa argumentului şi nu argumentul forţei“, completează Ludovic Abiţei.

ce nu-i place
ll Nu-i plac minciuna, linguşeala, haosul, mizeria şi abuzurile. De altfel, aceste trăsături l-au şi propulsat în fruntea instituţiei care veghează la respectarea igienei în toate domeniile. 

întrebări şi răspunsuri
Cum este să fiţi şef la Sănătate Publică?
Oamenii trebuie să ştie că noi nu suntem puşi să le facem rău. Noi le oferim şi consiliere pentru ca prin activităţile lor să nu pună în pericol sănătatea oamenilor şi să respecte legea. Cei care se tem de inspecţie se tem cu bună ştiinţă deoarece nu respectă actele normative în vigoare. E adevărat că nu toţi inspectorii mei sunt perfecţi. Poate unii sunt prea impulsivi, poate alţii sunt prea blânzi. Fiecare are personalitatea lui şi nu pot să-i schimb eu acum.
Cum ar trebui să fie inspectorul ideal?
În primul rând ar trebui să fie un om foarte calm, pentru că se întâlneşte cu fel şi fel de personaje.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite