Locurile la Universitatea din Suceava, ocupate pe jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cele 2.773 de locuri scoase la admiterea din iulie, 1.145 se vor regăsi la concursul din toamnă. Motivul principal este dezastrul de la Bacalaureat, care a împiedicat mii de tineri să ajungă cu dosarul la porţile facultăţilor.

Perioada de înscriere la Universitatea „Ştefan cel Mare“ (USV) s-a prelungit în acest an cu trei zile, desfăşurându-se până pe 1 august, însă, chiar şi în aceste condiţii, absolvenţii de liceu nu s-au înghesuit să-şi depună dosarele pentru admitere.

Unde mai sunt locuri libere fără taxă

Au rămas libere 1.145 de locuri pentru boboci, dintre care 41 sunt finanţate de la buget. Pentru sesiunea din toamnă, cele mai multe locuri sunt oferite de Facultatea de Istorie şi Geografie. Aici vor putea fi admise încă 12 persoane fără să achite taxă la specializarea Istorie şi alte şapte persoane la specializarea Muzeologie. Cei care vor dori să studieze istoria de la distanţă se pot înscrie pe cele 46 de locuri rămase neocupate.

Şi la specializarea Filosofie au rămas cinci locuri libere finanţate de la buget, iar alte 15 sunt pregătite pentru studenţii care vor dori să achite taxă de şcolarizare. În cadrul aceleiaşi facultăţi, trei studenţi vor avea posibilitatea să urmeze cursurile universitare la specializarea Ştiinţa Mediului.

Astfel de rezultate nu sunt o noutate pentru USV şi erau de aşteptat atâta vreme cât, în urma Bacalaureatului, cel puţin o treime din tineri au picat examenul de maturitate. Speranţele se îndreaptă acum spre sesiunea de toamnă ca să fie acoperite locurile rămase libere. „În ultimii cinci-şase ani ne-am confruntat cu această situaţie. În prima sesiune de admitere rămâneau locuri neocupate, însă acestea se acopereau în a doua sesiune din luna septembrie. Cred că şi de data aceasta se va întâmpla la fel“, a declarat Ştefan Purici, decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie din cadrul USV.
Persoanele care vor dori să studieze limbile străine mai au câteva locuri libere la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării. Ele vor mai putea prinde atât locuri la buget, cât şi locuri cu taxă dacă se înscriu în luna septembrie.

La specializarea Română-Franceză/Germană au mai rămas şapte locuri la buget, la specializarea Ucraineană-Franceză/Germană-Română mai sunt cinci locuri libere fără taxă, iar la specializarea Franceză-Engleză mai sunt două locuri libere.
Sesiunea de toamnă:

11-14 septembrie

„Mulţi tineri doresc să devină oameni de afaceri, patroni şi se îndreaptă spre specializări mai practice, cum ar fi ştiinţele economice. Domeniul umanist nu este atractiv pentru prea multe persoane în condiţiile în care salariile din învăţământ sunt atât de mici, iar perspectivele deloc încurajatoare“, a mai adăugat decanul Ştefan Purici.

Singurele Facultăţi din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ la care s-au ocupat toate locurile scoase la concurs sunt Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. În rest, la toate celelalte domenii şi specializări se mai pot înscrie sute de studenţi pe locurile cu taxă.
În total, în prima sesiune de admitere, USV a pus la dispoziţia viitorilor boboci 2.773 de locuri, 906 dintre acestea fiind finanţate de bugetul de stat. Următoarea sesiune de admitere va avea loc în perioada 11-14 septembrie 2011.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite