Locuinţele sucevenilor, ţinta favorită a hoţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 300 de dosare de furturi din apartamente, maşini sau de la sediile firmelor ajung lunar pe birourile poliţiştilor. Infractorii fură de toate, de la mâncare, băuturi sau aparate electrice şi elec-trocasnice până la cabluri şi chiar capace de canal.

În Suceava se înregistrează zilnic aproximativ nouă furturi din locuinţe, societăţi comerciale şi autoturisme. Hoţii nu sunt pretenţioşi şi iau tot ce găsesc în cale: alimente, băuturi, utilaje, electrocasnice sau cabluri. „În luna ianuarie s-au înregistrat 287 de cazuri de furt. S-au sustras tot felul de bunuri din locuinţe, mâncare, utilaje, electrocasnice“, a declarat Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava.


Locuinţele în construcţie, atracţia principală


Hoţii vizează, în primul rând, locuinţele sucevenilor, mai ales pe cele aflate în diferite faze de construcţie sau pe cele nelocuite. Din cele 287 furturi, 55 au avut drept ţintă apartamentele sau vilele. Pe locul doi au fost societăţile comerciale, în special magazinele alimentare, cu 47 de cazuri.


Cifrele mai arată că numărul furturilor a crescut cu aproximativ 20% faţă de media lunară a anului trecut. În 2010 s-au înregistrat 2.844 de astfel de infracţiuni, dintre care 650 din locuinţe, 495 din societăţi şi 223 din autoturisme. Îngrijorător este, de asemenea, numărul tot mai mare de minori care dau spargeri.


Infractori minori


Potrivit unui bilanţ efectuat de poliţişti, mai bine de jumătate dintre infracţiunile comise de minori sunt furturi. Pe parcursul anului trecut, 354 de minori au comis 320 de fapte penale, dintre care 154 reprezintă furturi, iar 46 sunt tâlhării. Un caz şocant este cel al minorului de 17 ani Nicolae P., din comuna Straja, care a furat 40.000 de euro din casa tatălui său.


Gabriel Panţiru a explicat că tânărul a plecat în weekend la Rădăuţi împreună cu nişte prieteni şi s-au cazat la un hotel. În două zile, tânărul a reuşit să cheltuie aproape 150.000 de lei. Când a fost găsit de poliţişti mai avea doar 14.000 de lei şi trei telefoane mobile, cumpărate cu banii furaţi. Sucevenii sunt îngrijoraţi de creşterea numărului de furturi din apartamente şi pun acest fapt pe seama lipsei banilor.


„Omul dacă nu are loc de muncă, nu are bani. E clar că unii cad în extreme şi se apucă de furat ca să aibă ce mânca. Dar sunt foarte mulţi şi cei care au furat dintotdeauna, pentru că nu le-a plăcut munca“, ne-a spus Lucian Bucur, şofer.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite