Licitaţiile făcute de Fisc îi lasă rece pe marii datornici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Licitaţiile pentru bunurile sub sechestru ale firmelor cu datorii la stat nu mai interesează pe nimeni. De multe ori se organizează şi câte şapte licitaţii pentru aceleaşi bunuri.

Executările silite şi licitaţiile organizate cu regularitate de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava (DGFP) nu au ecou printre oamenii de afaceri. Numărul datornicilor la stat s-a triplat, iar la licitaţiile organizate de DGFP rar se prezintă vreunul interest. Un caz concret este cel al societăţii Star Mod Suceava. Firma are datorii de peste 11 milioane de lei, iar bunurile scoase la licitaţie pentru recuperarea creanţelor nu atrag pe nimeni.


Clădiri şi terenuri fără interes


La prima licitaţie, desfăşurată la jumătatea lunii ianuarie, nu s-a prezentat niciun ofertant, astfel că aceasta va fi repetată la începutul lunii februarie. „Firma a fost lăsată deliberat să se ducă la fund pentru a fi scoasă la licitaţie. Nu se va prezenta nimeni nici la a doua licitaţie, tocmai pentru ca preţul să scadă şi să fie vândută pe nimic, să se facă iarăşi vreun mall pe aici“, crede Eduard Crudu, instalator. Conducerea DGFP Suceava spune că principalul scop al licitaţiei este recuperarea creanţelor către bugetul de stat.


„Aceste acţiuni se înscriu pe linia măsurilor nedorite de nimeni, dar necesare“, a spus Petrică Ropotă, director executiv al DGFP. La licitaţie s-au scos la vânzare o clădire de birouri, fabrica, depozite şi anexe cu o suprafaţă totală de 1.574 de metri pătraţi, un teren de 4.132 de metri pătraţi situat în intravilanul municipiului Suceava, o clădire P+2 şi un corp de fabrică, cu o suprafaţă de 1.902 metri pătraţi, precum şi un teren situat în comuna Şcheia. Marile firme din judeţul Suceava au datorii totale de peste 150 de milioane de lei.

Staţiunea de Cercetare Pomicolă Fălticeni, Star Mod, Mes Sa, Bucovina Enterprises Vatra Dornei sunt doar câteva din marile firme ale judeţului care au datorii de peste 5 milioane de lei fiecare. „Soluţia executării silite şi a licitaţiei bunurilor nu este una care se recomandă în astfel de vremuri. În primul rând, pe mine nu mă ajută cu nimic statul dacă face una ca asta. Apoi şi Fiscul riscă pentru că la licitaţii ori nu vinde nimic, ori nu îşi acoperă paguba. O soluţie bună pentru toţi e metoda reeşalonării datoriilor“, spune Vlad, administratorul unei firme ameninţate cu executarea silită.


Marii datornici au construit mall-uri
Potrivit datelor de la Finante, în vizor sunt luaţi şi patronii mall-urilor şi ai centrelor comerciale din municipiu. Cea mai mare parte a acestor datorii sunt către băncile care au finantat construcţia proiectelor, finalizate între anii 2007-2009.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite