Lichidare de stoc pe sub mână la weed shop

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plantele etnobotanice se combină cu tutun normal înainte de a fi consumate
Plantele etnobotanice se combină cu tutun normal înainte de a fi consumate

Teoretic, marfa ar trebui distrusă în termen de 10 zile, dar proprietarii preferă s-o oferteze pe ascuns la jumătate de preţ, chiar dacă riscă închisoare.

Consumatorii de ierburi etnobotanice riscă să fie condamnaţi la închisoare, dacă sunt prinşi că fumează droguri uşoare, până de curând legale. Cei care le produc sau vând  sunt pasibili de pedepse la fel de grele, conform unei Ordonanţe emise recent de Guvern în contextul în care tot mai mulţi tineri ajungeau în stare gravă la spital după ce consumau marfă de la „magazinele de vise“.

„În decurs de 10 zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă, proprietarul, posesorul şi deţinătorul cu orice titlu al plantelor şi substanţelor prevăzute în tabelele anexă are obligaţia să distrugă pe cheltuiala proprie, cu respectarea prevederilor legale, plantele şi substanţele pe care le deţine“, a declarat Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava.

Cu toate acestea, administratorii de weed shop-uri continuă să vândă ierburile halucinogene la jumătate de preţ, pentru a nu pierde investiţia. De obicei, aceştia lasă pe internet numere de telefon la care pot fi contactaţi. „Ce să facem cu ele, cum să le distrugem când am dat mii de euro? Le dăm şi la un sfert din preţul iniţial, numai să scăpam de ele zilele acestea“, a spus Iulian M., proprietar de weed shop.

Magazinele se mută în grădina din faţa casei

Şase din cele 11 weed shop-uri din Suceava au fost luate la puricat zilele trecute de poliţişti şi de comisarii Gărzii Financiare. 

„Au fost ridicate în vederea distrugerii 223 de grame de substanţe, în valoare de 3.950 de lei, şi s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere de droguri de mare risc, fără drept, în vederea consumului“, a adăugat Panţiru. Nu doar patronii „magazinelor de vise“ sunt pedepsiţi, ci şi cei care sunt prinşi cu plante în ghivece acasă pe care le distribuie în anumite reţele. Unii dintre tinerii care apelează la cultivarea drogurilor în propriile apartamente nu se tem de lege.

„Am un prieten care cultivă plante în sufragerie şi se ocupă de afacere împreună cu tatăl său. Când frunzele ajung la maturitate le pun la uscat, le prepară, apoi le pun în punguţe după gramaj. De regulă, frunzele sunt doar pentru ţigări. Până acum n-am avut probleme cu poliţia“, mărturiseşte Davin, un cultivator de canabis.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite