Lecţii de zbor deasupra Sucevei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instructorul are grijă ca elevul să ajungă în siguranţă la sol
Instructorul are grijă ca elevul să ajungă în siguranţă la sol

După 40 de ore de pregătire la sol şi 150 de zboruri competitive, cursanţii primesc un brevet de pilotaj.

Iubitorii de senzaţii tari au la dispoziţie, în premieră, ore speciale de zbor cu motoparapanta. Ei vor învăţa să planeze deasupra Sucevei în 20 de ore de teorie, 20 de ore de pregătire la sol, cu desprinderi uşoare şi 150 de zboruri competitive, acrobatice sau de înălţime. Până anul trecut au fost cursuri doar pentru parapantă.

15 parapante pentru învăţăcei

„Şcoala de zbor îşi propune să meargă mai departe şi anul acesta. Deja s-au făcut înscrieri pentru cursurile de parapantă şi motoparapantă, care vor începe la jumătatea lunii martie“, ne-a declarat Ciprian Pascan, instructor de zbor. Cursurile sunt organizate de Asociaţia Sportivă de Zbor Cumullus, iar o oră de privit Suceava de la înălţime costă în jur de 40 de lei. Zborul se face doar cu instructorul la cârmă.

„În prezent, asociaţia pune la dispoziţia învăţăceilor 15 parapante “, a mai precizat Ciprian Pascan. Asociaţia Cumullus a organizat o tabără de zbor intensiv la Costineşti pentru piloţii începători, iar tiestria în zbor la Arad. Cursul se adresează tuturor persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, iar pentru cei minori este nevoie de acceptul părinţilor. Cel mai în vârstă elev de la această şcoală are 49 de ani.

Orele de pregătire au loc pe tot parcursul săptămânii, în funcţie de timpul liber al cursantului. Şcoala beneficiază de toate resursele materiale pentru instruirea celor înscrişi, iar prioritatea absolută este siguranţa în zbor.

Zbor în tandem

„Partea teoretică  a cursului, ce conţine noţiuni de aerodinamică, meteorologie şi tehnica pilotajului se face în incinta şcolii, situată în Suceava pe strada Cernăuţi. Partea practică, cu zboruri, se desfăşoară în zona Udeşti, Capul Codrului, Părhăuţi, Costân, Câmpulung şi Vatra Dornei“, a detaliat instructorul Ciprian Pascan.

Pentru sucevenii care doresc să guste zborul, dar nu s-au decis să urmeze un curs de pilotaj, Cumullus organizează şi zboruri tandem, adică în dublă comandă, împreună cu un instructor care asigură protecţia în timpul zborului. Un astfel de zbor costă între 30 şi 40 de lei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite