Leac pentru medici, sperietoare pentru agenţi şi studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un medic se pregăteşte să injecteze vaccinul împotriva virusului A H1N1
Un medic se pregăteşte să injecteze vaccinul împotriva virusului A H1N1

Doar una din zece persoane din judeţul Suceava a acceptat vaccinarea împotriva porcinei. După două săptămâni de la debutul campaniei, doctorii se dovedesc cei mai curajoşi. Jumătate dintre ei au fost imunizaţi. Studenţii şi poliţiştii sunt cei mai reticenţi.

 Campania de vaccinare împotriva virusului A H1N1 a stârnit teamă în rândul sucevenilor. Din cele 29.500 de doze de vaccin primite de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava au fost  distribuite 16.200, iar dintre acestea au fost folosite doar 3.059 de doze. Practic, doar una din zece persoane a vrut să se vaccineze. În prima fază sunt imunizaţi poliţiştii, jandarmii, cadrele sanitare, liceenii şi studenţii, însă majoritatea beneficiarilor se tem de vaccin.

Teamă în rândul forţelor de ordine

Printre cei mai speriaţi se numără angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), adică poliţiştii, jandarmii şi pompierii.

Conform datelor oferite de DSP, până acum, doar 200 de persoane au fost vaccinate, deşi numai poliţişti sunt 1.300. „Nu m-am vaccinat deoarece sunt perfect sănătos. În plus, am aflat de pe internet multe despre efectele secundare pe care le provoacă vaccinul“, a spus Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

La polul opus, medicii şi asistenţii par cei mai deschişi. Din cei aproxim 5.000 de medici şi asistenţi din spitale, până acum au fost vaccinate 2.661 de persoane. Numai la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou“ au fost imunizaţi 823 de medici şi asistenţi.

„Doar 215 persoane au refuzat vaccinul, din diferite motive“, a declarat Tiberius Brădăţan, purtătorul de cuvânt al spitalului. Potrivit acestuia, vaccinul Cantgrip este unul foarte sigur, având în vedere că nu au existat probleme după imunizare. „Nu au fost reacţii adverse. De fapt, au fost înregistrate mai puţine reacţii decât la vaccinul sezonier“, a adăugat acesta. Vaccinul contra gripei porcine i-a speriat mai ales pe tineri. Doar 198, dintre cei aproximativ 48.000 de liceeni şi studenţi din judeţ au vrut să se vaccineze. „Nici nu vreau să aud de vaccin. Am citit atâtea pe internet despre el încât prefer să stau nevaccinat. În plus, singurele persoane care au probleme cu virusul sunt cele foarte bolnave şi mor din cauza unor complicaţii“, ne-a spus Denis Stoica, student la Universitatea „Ştefan cel Mare“.

Panică provocată de fluturaşi
Reticenţa sucevenilor a crescut după ce, în urmă cu aproximativ o lună, prin oraş au apărut fluturaşi care îndemnau populaţia să nu se imnuzeze pentru că vaccinul poate duce la paralizie, surzenie sau orbire. „M-am speriat când am văzut un pliant contra vaccinului. Vroiam să mă vaccinez, dar, după ce l-am citit, mi-am schimbat părerea“, ne-a spus Mircea Bordeian, taximetrist.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite