La robinet curge apă cu hepatită şi dizenterie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalul risc îl reprezintă îmbolnăvirea cu hepatită. Reprezentanţii ACET spun că apa este bună de băut.

În urma mai multor controale efectuate de către angajaţii Departamentului de Control din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, a reieşit că apa potabilă care curge la robinetele sucevenilor nu este suficient clorificată.

„Neîncadrarea în parametrii chimici ne sugerează absenţa clorului, iar asta înseamnă că fie nu se face deloc dezinfecţie, fie se introduce prea puţin clor“, a declarat Ludovic Abiţei, director adjunct al DSP Suceava.

Amenzi de 4.000 de lei

Printre sursele insuficient clorificate se numără staţiile de pompe de la Berchişeşti, Vereşti, Salcea şi la uzina Mihoveni. Inspectorii susţin că 30% din probele prelevate din acestea, pe o perioadă mai lungă de timp, sunt considerate periculoase pentru populaţie din cauza diferiţilor patogeni aflaţi în apă.

„Am mai avut probleme cu uzinele sau staţiile de apă din localităţile mai mici, care lucrează cu neprofesionişti. Ne miră că Berchişeşti şi Mihoveni, care deservesc o populaţie mai mare, şi despre care ştim că au echipe serioase, înregistrează neajunsuri“, a adăugat Ludovic Abiţei. Sancţiunile pentru alimentarea populaţiei cu apă insuficient tratată pornesc de la avertismente până la amenzi de 4.000 de lei.

Pericol de îmbolnăvire

Apa potabilă insuficient tratată prezintă riscul de contaminare cu diferiţi agenţi patogeni, responsabili de apariţia unor boli.
„În urma consumării apei pot apărea diferite afecţiuni, precum dizenterie ori hepatită de tip A. Pot apărea însă şi diferite intoxicaţii cu nitriţi, care afectează mai ales sugarii“, a declarat Valerian Morariu, medic epidemiolog.

Numeroşi suceveni au înlocuit apa de la robinet cu cea minerală. „Eu nu mai beau apă de la robinet de un an. Odată am uitat un pahar cu apă la soare şi am găsit mormoloci în el“, a declarat Alexandra Irimia, studentă. Alţii însă, din cauza banilor, vor bea apa de la ACET. „Apa nu are tot timpul un gust bun, dar ce pot face? Nu pot da câteva sute de lei pe apă minerală“, a declarat Aurel Drescanu, şomer.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite