La planificare familială de mână cu soacra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi bărbaţi refuză să-şi însoţească partenerele la cabinetele de planning şi nu vor metode de contracepţie. Tinerele ajung de multe ori în situaţia de a merge singure la medic sau însoţite de mamele-soacre.

Sucevenii se simt depăşiţi deseori de problemele partenerelor şi nici nu vor să-şi discute viaţa intimă de faţă cu necunoscuţii, aşa că deseori când cuplul are probleme, doar femeia este „delegată“ să meargă în faţa medicului.


Uneori, ele merg la doctor însoţite de soacre, în locul partenerului de viaţă. „În ultimii ani am avut tot mai multe soacre la cabinet, chair dacă nurorile se înţeleg cu ele sau nu. A devenit un fenomen deoarece bărbaţii vin foarte rar. Atunci când nu vin cu soacra de mână, femeile preferă să vină singure“, povesteşte Nicoleta Cincu, medic la un cabinet de planning familial.


Mama planifică „barza“


Puţinii bărbaţi care trec pragul cabinetelor dau din colţ în colţ când li se sugerează să folosească contraceptive hormonale masculine. Potrivit medicilor, foarte mulţi suceveni sunt convinşi că contracepţia este exclusiv treaba femeilor şi sunt greu de convins să folosească până şi prezervativul. De cealaltă parte, femeile preferă de regulă pastilele contraceptive, însă multe „cliente“, în special cele din mediul rural, apelează la injecţiile periodice.


Medicii le sfătuiesc pe femeile care folosesc anticoncepţionale să renunţe la acestea cu un an înainte să rămână însărcinate. „Mama trebuie să facă pauză cu un an de zile înainte de procreare. Astfel, femeile ştiu că vor naşte un copil sănătos şi planifică singure perioada propice“, explică medicul Mihaela Stici.


Una dintre misiunile cabinetelor este prevenirea avortului. Medicii spun că multe dintre femeile care avortează la vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani nu mai pot avea copii. De aceea, medicii le oferă gratis contraceptive femeilor fără venituri.

______________________

Cine primeşte consultaţii gratuite
Studentele, elevele, şomerele sau pensionarele cu venituri mai mici decât salariul minim pe economie, dar şi femeile cu mai mult de patru copii pot beneficia gratuit de pilule şi injecţii contraceptive, prezervative şi sterilete, la cabinetele de planning familial. Acestea trebuie să aducă adeverinţe care să le ateste veniturile.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite