La Suceava „plouă“ cu meteoriţi marţieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii meteoriţi seamănă cu pietrele preţioase
Unii meteoriţi seamănă cu pietrele preţioase

O expoziţie cu obiecte extraterestre în miniatură este deschisă până pe 14 aprilie la Observatorul Astronomic. Răzvan Andrei, singurul român membru al Asociaţiei Internaţionale a Colecţionarilor de Meteoriţi, a adunat peste 1.000 de pietre cosmice.

Expoziţia este o premieră pentru zona Moldovei şi a doua organizată în ţară, după Craiova. „Este vorba despre meteoriţi selenari şi marţieni, care nu s-au dezintegrat de tot în atmosferă şi care au ajuns pe Pământ“, a precizat Răzvan Andrei, proprietarul pietrelor.
Colecţia impresionantă de roci extraterestre poate fi admirată de luni până vineri, între orele 9.00 şi 20.00, iar sambata si duminica intre orele 9.00 - 17.00.  Preţul unui bilet este 5 lei.


Bule de gaz în meteoriţi


„Doresc ca oamenii să înveţe cum să deosebească o piatră terestră de una cosmică. De exemplu, meteoritul de pe Marte are în interior bule de gaze, conservate foarte bine. Însă, cu cât piatra cosmică stă mai mult pe Pământ, cu atât ea începe să se schimbe, nu mai păstrează proprietăţile iniţiale şi nu mai poate fi deosebită“, a precizat colecţionarul.


Meteoriţii se păstrează  cel mai bine în  Sahara, deoarece aceştia au un conţinut ridicat de fier, iar în deşert aerul este uscat mereu. În România, datorită climatului mai umed, au fost descoperiţi doar şase meteoriţi. Dintre aceştia, patru au rămas în ţară, unul a ajuns într-o expoziţie din Viena, iar a şasea bucată face parte dintr-o colecţie personală.


„Eu nu am niciun meteorit din România, pentru că nu am făcut cercetare în ţară. Ca să analizez un meteorit cu izotopi la Cluj este foarte scump, câteva mii de euro. Aşa că, prefer să fac cercetare în afară“, mărturiseşte colecţionarul. Dacă ar fi să-şi vândă toată colecţia, acesta susţine că şi-ar cumpăra apartament cu patru camere în centrul  Parisului, însă nu şi-a estimat niciodată averea „extraterestră“.


 „Cel mai scump meteorit pe care l-am vândut a fost un achondrit negrupat, de origine presupusă asteroidală, pe care l-am dat cu 800 de euro gramul. Cel mai scump meteorit cumpărat de mine a fost un unul marţian, cu 3.000 de euro pe gram“, a precizat Razvan Andrei. Toate rocile expuse la Observatorul sucevean au certificate de autentificare internaţională.


„Au încercat ruşii să falsifice un meteorit, să-l facă din terestru, cosmic, însă au fost descoperiţi. Diferenţa este de la cer la pământ, nu se poate să falsifici aşa ceva cu toată tehnologia de astăzi. Există o anumită structură a fierului şi a izotopilor, care nu se poate imita în laborator“
, a adăugat colecţionarul.


Conţin metale necunoscute


Meteoriţii expuşi sunt cristalini, cu bucăţi metalice în interior. Aceştia seamănă cu pietrele preţioase, dar în exterior sunt sticloşi.
Majoritatea rocilor expuse au în compoziţie elemente care nu se găsesc pe Pământ. În prima zi de expoziţie au venit peste 50 de elevi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite