La Suceava, cozi la ghişeele de la Paşapoarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 300 de suceveni solicită zilnic actele, iar angajaţii lucrează 12 ore. Serviciul are propria recuzită pe care lucrătorii o folosesc în cazul celor care vin îmbrăcaţi cu haine de culoarea părului, iar aparatul foto nu poate prelua imagini.

Concediile sucevenilor au aglomerat Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Suceava, astfel că programul cu publicul a fost prelungit, începând de ieri, până la ora 20.00. O duzină de angajaţi vor lucra, până pe 2 septembrie, circa 12 ore pe zi pentru a rezolva cât mai multe cereri de eliberare a noilor paşapoarte pentru suceveni.

Programări online

„Avem un registru în care trecem cam 200 de persoane zilnic, ale căror cereri le preluăm după ce terminăm cu cei programaţi online. În acest caz avem între 40 şi 70 de solicitări, depinde de zi. În total, reuşim să preluăm între 300 şi 350 de persoane zilnic, iar restul care mai vin le trecem în registru pentru a doua zi“, a declarat Angela Irimia, şefa Serviciului Paşapoarte Suceava.

Programările online se fac foarte uşor, accesând site-ul Prefecturii Suceava, unde trebuie completate câteva informaţii de bază, cum ar fi numele, prenumele, numărul de telefon şi adresa de mail a solicitantului. În maximum două zile se face şi programarea, iar persoanele care nu ajung la ora la care sunt chemate trebuie să aştepte până când ultimul programat este preluat şi apoi îşi pot depune actele pentru noul paşaport.
Puţini suceveni ştiu însă că există posibilitatea programării online, pentru a scăpa de statul la cozi interminabile la ghişee.

„Trebuie să-mi fac paşaport pentru că intenţionez să merg în concediu. Am aflat de la o prietenă că se pot face programări online şi că e mai rapid aşa. Voi proceda la fel“,  a spus Nicoleta Avrămia, secretară.

Recuzită proprie

Important de ştiut pentru sucevenii care vor să-şi facă paşaport este că taxa de 244 de lei se plăteşte la CEC, iar cea consulară, de 32 de lei, se poate plăti atât la Trezorerie, cât şi la sediul Serviciului Paşapoarte.

Reprezentanţii SPCEEPS Suceava apelează la solicitanţii de astfel de documente să nu se îmbrace cu haine în ton cu părul şi să vină cu pieptănături cât mai simple, care să nu acopere faţa. „Avem propria recuzită aici, de la eşarfe şi până la sacouri, pentru că vin bărbaţi cărunţi care poartă cămăşi albe sau copii blonzi cu hăinuţe deschise la culoare şi nu ies fotografiile. Se descurcă angajaţii noştri pentru că se folosesc de mici artificii pentru ca imaginea să iasă bine“, a precizat Angela Irimia.

Programul prelungit este valabil doar pentru depunerea documentelor şi preluarea imaginilor. Pentru ridicarea actelor orarul este între 08.30 şi 16.30 de luni până vineri, iar miercuri până la 18.30. Paşaportul temporar este eliberat a doua zi, şi nu în ziua solicitării ca până acum, din cauza numărului crescut de cereri. Angajaţii care lucrează acum 12 ore nu sunt plătiţi în plus, îşi vor putea lua însă zile libere începând din septembrie.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite