Suceava: Portret/Marius Tăuţeanu: Învingător în lupta cu flăcările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suceveanul este comandantul echipei care stinge toate incendiile din judeţ. A fost premiat pentru intervenţiile coordonate chiar de către ministrul de Interne.

Tatăl lui Marius Tăuţeanu a fost tot pompier. Când era mic, şi-a văzut  părintele luptându-se cu flăcările şi atunci a decis că trebuie să îmbrăţişeze aceeaşi meserie. În prezent comandant al Detaşamentului de Pompieri Suceava, Tăuţeanu se gândeşte că poate copilul său, acum în vârstă de zece ani, va face aceeaşi alegere, să ducă din generaţie în generaţie nobila meserie.


Îl iau cu mine peste tot, l-am luat şi la Sibiu la un concurs, însă lui îi place să meargă duminica la biserică şi să cânte în strană“, povesteşte comandantul, iar ochii îi scapără de mândrie.


Au ajutat oamenii
să-şi repare casele


Până să ajungă pompier în Suceava, a călătorit peste tot. A studiat la Institutul Basarab I din Piteşti din 1991, apoi în 1994 a fost repartizat la Oradea ca maestru militar. A mai locuit în Baia Mare, unde a fost ofiţer, iar mai apoi s-a stabilit definitiv în Suceava.


El este omul care stinge toate incendiile importante din judeţ şi tot el este cel care îndrumă echipa şi dă sfaturi. Crede că nimeni nu trebuie să se dea mai erou ca altul pentru că într-o operaţiune contează ca totul să fie făcut în echipă. „În timpul inundaţiilor, am fost detaşaţi în zonele afectate până în localităţile Ulma şi Brădina. Am muncit cot la cot, am scos apa din beciuri, din case, am pompat-o din curţi. La urmă, am ajutat sătenii să-şi facă garduri şi să-şi repare casele. Am salvat oamenii cu bărcile, am făcut tot ce se putea face pentru siguranţa lor“, mărturiseşte pompierul.


Dintre incendiile „celebre“ din Suceava şi le aminteşte pe cele mai mari la care a luat parte. Atunci, atât el cât şi echipa şi-au pus viaţa în pericol. „Am avut un incendiu în 2005, când a luat foc un acoperiş la o clădire care avea în depozit azotat de amoniu. Dacă ajungeau flăcările la el, ar fi fost o nenorocire de proporţii“, spune comandantul. Pentru această intervenţie a luat premiu în bani, împreună cu echipa, şi diplomă de la Ioan Rus.


Un nou „specialist“
se alătură echipei


O intervenţie care a fost dată şi la televizor a fost cea de la Ruşi Mănăstioara, unde doi bătrâni au fost prinşi într-un tractor în timp ce   încercau să traverseze lacul, deoarece era drumul mai scurt. Bărbatul sărise la mal, însă bătrâna a rămas blocată în cabină“, îşi aminteşte el.


Cel mai mult îl încântă faptul că, în curând, echipa de pompieri se va mări. Se va alătura un specialist pentru căutarea victimelor dintre dărâmături: un câine ciobănesc belgian, dresat de mic la şcoala din Sibiu.

Întrebări şi răspunsuri
Ce premii aţi obţinut la concursul „Serviciilor Situaţiilor de Urgenţă“
de la Sibiu?
Am venit acasă cu două trofee şi diplome. Noi am fost zece pompieri, un antrenor şi eu, şeful de lot. Am câştigat locul I la proba de desfăşurare şi premiul III la ştafet. Am fost la o sutime de locul III pe ţară, însă e bun şi locul IV.

Ce alte cupe aţi mai adunat în biroul dumneavoastră?
Am cupa pe care am luat-o odată cu locul III la Iaşi anul acesta la faza zonală în clasamentul general.

Cât de des sunt chemaţi pirotehniştii?
În fiecare zi. Sunt oameni care găsesc grenade în grădină în timp ce sapă sau se mai găsesc proiectile de război neexplodate.

Ce-i place
Susţine că este un om activ, iar din acest motiv este prezent la mai toate intervenţiile. La orice incendiu din oraş este chemat chiar şi de acasă. Îi mai place foarte mult să facă drumeţii şi să schieze.

Ce nu-i place
Nu este mulţumit de dotarea care lasă de dorit. Aceleaşi maşini sunt folosite de zeci de ani, iar comandantul doreşte să fie schimbate, măcar autospecialele care deţin apă şi spumă pentru incendii.

Profil
Născut. 25 mai 1973, Vatra Dornei.
Studii. Institutul Basarab I, Piteşti.
Familie. Căsătorit, are un copil.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite