Înşelate de ţeparii cu firme de izolat termic blocurile în Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aristiţa Militaru şi Emilia Romaş
Aristiţa Militaru şi Emilia Romaş

Aristiţa Militaru şi Emilia Romaş se numără printre locatarii păcăliţi cu 25.000 de lei de o societate-fantomă

Zeci de suceveni au reclamat în ultimele luni la Protecţia Consumatorilor că au rămas cu buzele umflate după ce au plătit sume considerabile în contul unor firme de construcţii ai căror patroni le-au promis că le vor anvelopa termin blocurile în care locuiesc. Autorităţile responsabile se dovedesc depăşite    de problemă, iar oamenilor nu le mai rămâne decât să-şi plângă în pumni pentru naivitatea de care au dat dovadă.

„Am dat un avans de 2.000 de lei pentru lucrări şi încă 1.535 de lei pentru materiale. Au dispărut cu banii“, a spus Emilia Romaş, care locuieşte în blocul T2, de pe strada 1 Mai. Ea nu este singura victimă a firmei SC Edymar Imperiu. „L-am sunat de mai multe ori pe cel care mi-a luat banii şi de fiecare dată mi-a spus că vine mâine. O să mă îmbolnăvesc de inimă“, a declarat Aristiţa Militaru (foto stânga). Cei de la Protecţia Consumatorilor au amendat firma cu 7.000 de lei şi au dispus restituirea banilor. „În cazul în care firma nu se apucă de treabă urmează un nou avertisment şi o amendă dublă, peste 100 de milioane de lei vechi. Măsura cu restituirea banilor este pentru a se evita închiderea firmei“, a spus Elena Oanea, şefa OJPC. Firma a contestat amenda în instanţă.

În luna iunie a acestui an, două persoane, care s-au prezentat a fi de la firma SC Edymar Imperiu, au bătut la uşile sucevenilor care locuiesc în blocul T2 de pe strada 1 Mai şi le-au propus să le termoizoleze blocul. Locatarii au fost de acord cu anveloparea apartamentelor, iar unii dintre ei au achitat în avans costul lucrării, respectiv 3.500 de lei. „Le-am dat pe data de 13 iunie un avans de 2.000 de lei pentru lucrări şi încă 1.535 de lei pentru materiale. Am avut şi un vecin martor la semnarea hîrtiilor. S-au dus pe apa sâmbetei peste 35 de milioane de lei vechi“, a spus Emilia Romaş, păgubita care a dat cei mai mulţi bani firmei de construcţii.


În vară, după semnarea precontractelor, câţiva muncitori au venit şi au pus nişte plăci de izolaţie la fiecare apartament, după care au dispărut. Vecinii spun că muncitorii susţineau că nu şi-au primit salariile de câteva luni de la conducerea firmei.


„I-am aşteptat cu bota jos“


„Am strâns cu foarte mare chin banii ăştia din pensia lunară de 550 de lei şi acum stau cu mucegaiul negru pe perete de sus până jos. Nu vreau decât să-mi dea banii înapoi şi să mă lase în pace“, a spus Emilia Romaş, locatară în T2. O altă victimă este familia Militaru, care a plătit peste 2.300 de lei. „L-am sunat de mai multe ori pe cel care mi-a luat banii şi de fiecare dată mi-a spus că vine mâine. L-am chemat să stăm de vorbă, dar n-a mai venit deloc. L-am aşteptat chiar şi cu bota jos să-l luăm la bătaie. O să mă îmbolnăvesc de inimă din cauza asta, că este vorba de atâţia bani“, a declarat Aristiţa Militaru. Adina Raicu este şi ea pe lista celor 12 păgubiţi. A ajuns să creadă că nu va primi înapoi niciun ban din cei peste 2.600 de lei achitaţi firmei.


„Pe 5 iulie le-am dat 2.650 de lei dintre care doar 2.100 cu chitanţă. Restul l-am dat garanţie pentru pervazuri şi materiale de construcţii. Mai vroiau încă 500 de lei pe care nu am vrut să-i mai dau până nu văd că lucrează ceva“, a spus Adina Ricu. Aceasta a mai precizat că i-a sunat de mai multe ori  pe reprezentanţii firmei şi că de fiecare dată aceştia au promis că vin cât de repede, dar nu s-au ţinut niciodată de cuvânt.

Ea susţine că cei doi angajaţi care au fost în bloc şi au strâns banii i-ar fi ameninţat pe locatari dacă nu se potolesc cu reclamaţiile. „Unul dintre ei i-a spus unui vecin că o să-l înjunghie şi că nu se ştie niciodată când o să şi-o primească“, a mai spus femeia. Suma cu care au fost înşelaţi oamenii depăşeşte  25.000 de lei. Situaţia din blocul T2 este cunoscută şi la Protecţia Consumatorilor, unde oamenii au făcut reclamaţii.


„Urmează să sesizăm Garda Financiară“


„Sucevenii care au reclamat această firmă sunt nemulţumiţi de faptul că lucrările nu s-au executat în termenul stabilit în contract. Le-am dat o amendă de 7.000 de lei şi am prevăzut în procesul verbal că sunt obligaţi să respecte contractul în termen de 15 zile“, a declarat Elena Oanea, comisarul şef de la Protecţia Consumatorilor. Împotriva firmei s-au strâns nouă sesizări, iar inspectorii OPC susţin că vor face un nou control la firma SC Edymar Imperiu. „Urmează să sesizăm şi Garda Financiară pentru a verifica dacă actele încheiate sunt în regulă“, a mai spus Elena Oanea.


I-am contactat pe şefii firmei, dar aceştia nu au dat lămuriri cu privire la situaţia locatarilor din blocul T2. Directorul general al firmei, Andrei Şerbam, avea ambele telefoane închise. Singurul care a răspuns la apel a fost administratorul Ewald Victor Mocănaşu. Acesta a spus doar că va face izolaţia blocului, dar nu a precizat şi termenul de execuţie al lucrărilor. „Izolaţia se va termina acolo. O să pun schela înapoi săptămâna aceasta şi o să continuăm lucrările. Am discutat cu oamenii şi o să se rezolve“, a dat asigurări Ewald Victor Mocănaşu, aşa cum i-a obişnuit pe locatari în ultimele trei luni.Întrebat dacă are probleme cu banii şi dacă este adevărat că nu şi-a mai plătit angajaţii, Ewald Mocănaşu a zis că este foarte ocupat şi a închis telefonul.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite